Χωρίς Πρύτανη το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

«Ακέφαλο» μένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς έγινε δεκτή η προσφυγή της συνυποψήφιας του πρύτανη Ι. Γκόλια, Τόνιας Μοροπούλου για τυπικούς λόγους από το ΣτΕ και έτσι ο κ. Γκόλιας υποχρεώθηκε σε παραίτηση λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με το tovima.gr και ρεπορτάζ της Μάρνυ Παπαματθαίου, όπως έκρινε το ΣτΕ κατά την εκλογή του κ. Γκόλια στην σύνθεση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, είχε κληθεί για να παραστεί ο τότε πρύτανης του κ. Σ. Σιμόπουλος, ο οποίος τελικά δεν παρέστη. Έπρεπε όμως αντ αυτού, όπως έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, να παραστεί ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, ο οποίος όμως δεν είχε καν κληθεί.

Κατόπιν αυτού, και παραμονές της αλλαγής του νόμου για τις πρυτανικές εκλογές, πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείο. Αυτό σημαίνει ότι το Συμβούλιό του (που είναι υπο κατάργηση), πρέπει να συνεδριάσει και να προτείνει εν νέου τους 3 υποψήφιους για την θέση του πρύτανη που είχαν προταθεί και πριν από ένα χρόνο για να ψηφίσουν οι καθηγητές του.

«Αγαπητά μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας» ξεκινάει το κείμενο επιστολής που έστειλε σήμερα ο κ. Γκόλιας στα μέλη του ΕΜΠ.

«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι δημοσιεύτηκε η με αρ. 2948/2015 απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία μετά από αίτηση της καθηγήτριας κ. Α. Μοροπούλου ακυρώνεται για τυπικούς λόγους η εκλογή Πρύτανη λόγω μη πρόσκλησης στη συνεδρίαση του ΣΙ του τότε Αντιπρύτανη ΕΜΠ μετά από δήλωση κωλύματος του τότε Πρύτανη να παραστεί σε αυτή (ακυρώνονται οι αποφάσεις του Σ.Ι. για εκλογή Πρύτανη καθώς και η αντίστοιχη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων)» αναφέρεται στο κειμενο.

«Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, την οποία σέβομαι απόλυτα, σταματώ από σήμερα να ασκώ τα καθήκοντα του Πρύτανη , που μου εμπιστεύτηκε με ξεκάθαρη πλειοψηφία το εκλογικό σώμα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα καθήκοντα αυτά μέχρι την εκλογή νέου Πρύτανη θα ασκεί ο Αναπληρωτής Πρύτανη καθηγητής κ. Δ. Παπαντώνης.

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ κατ’ επανάληψη μαζί σας και να επιβεβαιώσω για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει σήμερα το ΕΜΠ σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις βαθμίδες. Με την  συμπαράσταση και βοήθεια όλων σας προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, να  αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος μετά τις αλλεπάλληλες διοικητικές περιπέτειες στις οποίες το έβαλαν άστοχες επιλογές της Πολιτείας, και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε το κύρος του υπερασπιζόμενοι αταλάντευτα τον δημόσιο χαρακτήρα του και την κοινωνική του προσφορά.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους σας θερμά για την συνεργασία που είχαμε τον χρόνο που πέρασε και την εμπιστοσύνη με την οποία αγκαλιάσατε την παρούσα Πρυτανεία και το έργο της» τονίζει ο κ. Γκολιας.

«Για να γίνει όμως πραγματικότητα το όραμά μας για ένα Πολυτεχνείο με υψηλής στάθμης σπουδές, με ενισχυμένες ερευνητικές δραστηριότητες, με έντονη κοινωνική συμβολή, με συνολικά αναδιοργανωμένη διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία και αναβαθμισμένες  εγκαταστάσεις, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις.

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου πριν από ένα χρόνο θέτοντας αυτούς τους φιλόδοξους στόχους δεν σταματά εδώ. Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξή τους έχοντας πάντα σαν γνώμονα, το συμφέρον του Ιδρύματος και το καλό αυτών που σπουδάζουν και εργάζονται σ’ αυτό» καταλήγει το κείμενο.

Επιστολή Μοροπούλου

Η συνυποψήφια του νυν πρύτανη, καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, απέστειλε επιστιολή «προς την πολυτεχνειακή κοινότητα» σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς η ίδια ήταν αυτή η οποία είχε προσφύγει κατά της εκλογής του κ. Γκόλια. Σε αυτήν αναφέρει ότι η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι σεβαστή και «υπενθυμίζει» ότι είχε καταθέσει την αίτηση ακύρωσης για τον αποκλεισμό της από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, την οποία χαρακτηρίζει «καινοφανή διαδικασία».

«Σήμερα ενημερώθηκα, όπως και όλη η Πολυτεχνειακή Κοινότητα, για την έκδοση και δημοσίευση της υπ’αριθμ. 2948/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και ακυρώνει την εκλογή Πρύτανη του ΕΜΠ.

Προφανώς η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή και δεν τη σχολιάζω. Ωστόσο, πλέον του μη νομίμου της διαδικασίας – κριθέντος οριστικώς – οφείλω να θυμίσω στην Πολυτεχνειακή Κοινότητα το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης που είχα καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Καθηγήτρια και Αντιπρύτανις τότε του ΕΜΠ, αμέσως μετά τον αποκλεισμό μου από το Συμβούλιο του Ιδρύματος ως υποψήφιας Πρυτάνεως. Αμφισβήτησα την καινοφανή διαδικασία προεπιλογής των υποψηφιοτήτων για την τελική κρίση από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της γενικότερης αντίθεσης όλων των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων της χώρας και του Πανεπιστημιακού κόσμου στις αντιδημοκρατικές διαδικασίες του Ν. 4009/2011.

Πιστεύω ότι στο Πολυτεχνείο αξίζουν, και προσδοκώ και θεσμικά να αποκατασταθούν, ελεύθερες και συμμετοχικές διαδικασίες ανάδειξης της Διοίκησής του».