Θα μαζέψουν ελιές στη Γλυφάδα και θα μοιράσουν τα λάδι στις άπορες οικογένειες

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Θετική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της Γλυφάδας στο κάλεσμα του δήμου για συγκομιδή των καρπών των ελιών από όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου το λάδι που θα παραχθεί να διανεμηθεί στις φτωχές και τις άπορες οικογένειες της πόλης.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συγκομιδή ελιών στη Γλυφάδα. Έχουμε ένα δώρο της φύσης και αποφασίσαμε να το εκμεταλλευθούμε για να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Πρώτη μέρα σήμερα, δεκάδες είναι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, που με εργαλεία που πήραν μαζί τους από το σπίτι τους, μαζεύουν ελιές σε περιοχές του δήμου. Μπορεί η εικόνα να μην ταιριάζει με το παραλιακό κομμάτι της Γλυφάδας, που γνωρίζουν οι περισσότεροι, όμως, όπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου «είναι χιλιάδες οι ρίζες και αναμένουμε να μαζέψουμε τόνους ελιών από τις οποίες θα παραχθούν τόνοι λαδιού. Μόνο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, έκτασης 4,5 στρεμμάτων, που ξεκινήσαμε το πρωί, υπάρχουν 300 ρίζες και αναμένεται να μαζέψουμε έναν τόνο. Τα πεζοδρόμια της πόλης μας είναι γεμάτα ελιές. Μια απλή βόλτα να κάνεις στη Γλυφάδα θα δεις ελιές γεμάτες καρπό που έχει μαυρίσει και πέφτει».

Οι δημότες αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία και σύμφωνα με όσα λέει ο δήμαρχος, δεν υπάρχει έλλειψη χεριών για το μάζεμα του πολύτιμου καρπού. «Ξεπερνούν τους πενήντα οι εθελοντές σήμερα, έφεραν χτένια, δίχτυα, μουσαμάδες, χρησιμοποιώντας και εργαλεία του δήμου, μάζεψαν μέσα σε μία ώρα δέκα τσουβάλια ελιές. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι περισσότερα δίχτυα για να απλώνουμε κάτω από τα δέντρα καθώς είναι πολλοί όσοι έρχονται για να βοηθήσουν. Μάλιστα, σχεδιάζουν αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή να κλαδέψουν τα δέντρα προκειμένου η παραγωγή να είναι καλύτερη του χρόνου. Χαίρονται πολύ. Χαιρόμαστε και εμείς που βλέπουμε τους πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά και να λένε ότι αξίζει τον κόπο αφού θα προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη».

Η ιδέα της συγκομιδής των ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου ανήκει, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, σ’ έναν από τους εθελοντές του «γραφείου εθελοντών» που έχει δημιουργήσει ο δήμος και κατά τη δίμηνη λειτουργία του ξεπερνά τους 200 συμμετέχοντες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64095889