Φρίκη χωρίς τέλος...

Ο 5χρονος Γκαλίπ και ο 3χρονος Αϊλάν Κουρντί ήταν αδέρφια. Ζούσαν στο Κομπάνι της Συρίας που μετατράπηκε σε ερείπια από την επίθεση του “Ισλαμικού Κράτους”.

Έφυγαν από τον τόπο τους μαζί με τους γονείς τους για να σωθούν, με απώτερο προορισμό τον Καναδά. Πρώτα όμως έπρεπε να διασχίσουν το Αιγαίο. Και το έκαναν, με μια υπερφορτωμένη βάρκα.

Η βάρκα δεν άντεξε. Ανατράπηκε στα ανοιχτά του Μποντρούμ. Αργότερα, τα άψυχα κορμάκια του Γκαλίπ και του Αϊλάν, μαζί με τη νεκρή μητέρα τους, την Ρεχάν, βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια, για να συνταράξουν όλο τον πλανήτη.

Μοναδικός επιζών της οικογένειας ο τραγικός πατέρας, ο Αμπντουλάχ. “Η γυναίκα και τα αγόρια μου είναι νεκροί” κατάφερε να ψελλίσει στους συγγενείς του μόλις επικοινώνησε μαζί τους.

Η θεία των παιδιών, η οποία μένει στον Καναδά, είπε στην “National Post” ότι ο Αμπντουλάχ θέλει να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, η οικογένεια του Αμπντουλάχ είχε δεχθεί πρόσκληση, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τις βίζες της στην Τουρκία. Οι αρχές της τελευταίας δεν εξέδιδαν βίζα εξόδου από τη χώρα για τον Καναδά, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να ρισκάρει το πέρασμα στην Ελλάδα.

«Εάν αυτές οι εικόνες του νεκρού παιδιού δεν αλλάξουν τη στάση της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, τι μπορεί να τις αλλάξει;», αναρωτήθηκε, προφανώς ρητορικά, ο αρθρογράφος του “Independent”…