Οι τέσσερις τομείς που θέτει η Κομισιόν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
Την κινητοποίηση της Ελλάδας σε τέσσερις τομείς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητεί η Κομισιόν σύμφωνα με επιστολή του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τις ελληνικές Αρχές. Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, με σημερινή επιστολή της προς τον Προεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στη χώρα και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ.Μπερτρό, ανέφερε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε σήμερα επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε τέσσερις τομείς που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
- Το πρώτο ζήτημα αφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
- Δεύτερον, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Όπως σημείωσε η Ν. Μπερτρό, τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή διπλασίασε τα διαθέσιμα κονδύλια προς τα κράτη-μέλη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτά.
- Τρίτον, η Επιτροπή ζητά από τις ελληνικές αρχές να χαράξει έναν οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και το συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.
- Τέταρτον, η Επιτροπή αναμένει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.
Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου – Φρανς Τίμερμανς
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη των δύο επιτρόπων, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους διευθυντές της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και της EUROPOL, αρχικά αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τους υπουργούς αρμόδιους για το θέμα της μετανάστευσης, και στη συνέχεια θα μεταβούν στο λιμάνι του Πειραιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι δύο επίτροποι θα επισκεφθούν στον Πειραιά τις εγκαταστάσεις της Frontex. Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου θα συναντηθούν με τις τοπικές Αρχές, και με εκπροσώπους ΜΚΟ, συγκεκριμένα με εκπροσώπους της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Ερυθρού Σταυρού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κκ Αβραμόπουλος και Τίμερμανς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από την Κω.