Με επιδότηση η μετατροπή καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη για την προκήρυξη της δράσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 15 εκατ. ευρώ, απευθύνεται στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας όπου υπάρχουν αστικά δίκτυα φυσικού αερίου και το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται (ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα) από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), ποσά που αντιστοιχούν έως και στο 60 % του κόστους. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου 2015 ή νωρίτερα αν εξαντληθούν στο μεταξύ τα διαθέσιμα κονδύλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στην Αττική οι αιτήσεις σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%.

Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός επαρκεί για την ένταξη περίπου 50.000 νοικοκυριών (30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία). Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι η παρέμβαση στοχεύει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης και μείωση του φαινομένου της αιθαλομίχλης με τη χρήση καθαρότερης πηγής ενέργειας. «Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν από ενάμιση μήνα, υλοποιείται ταχύτατα με εξασφαλισμένα και δεσμευμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους πολίτες. Απόδειξη, οι χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας» τονίζει ακόμη ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι θα περιλαμβάνει ρύθμιση για την διευκόλυνση της αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης από συστήματα φυσικού αερίου, η οποία σε συνδυασμό με τη δράση επιχορήγησης, μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των κλειστών θερμάνσεων στις πολυκατοικίες. «Επιπλέον, ρυθμίζεται (λειτουργικά και οικονομικά) η δυνατότητα και η διαδικασία αποχώρησης ενός ή περισσότερων συνιδιοκτητών κατά τρόπο που δεν καθιστά απαγορευτική την παρούσα ή μελλοντική λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, εξομαλύνοντας τις ιδιαίτερες δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία πολλών πολυκατοικιών και στις σχέσεις των συνιδιοκτητών κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης» καταλήγει ο υπουργός. Κατά τις πληροφορίες, η αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και θα επιτρέπεται μόνο αν η συνέλευση δεν εγκρίνει τη μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης σε φυσικού αερίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για όσους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64094785