Με αλληλεγγύη απαντούν στον ρατσισμό

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΙ

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες βρίσκονται στο πλευρό του Αλί Aκμπαρ, μετανάστη από το Μπαγκλαντές, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είδε το μαγαζί του, ένα μικρό μπακάλικο, να γίνεται στάχτη.

της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σε αυτό το μαγαζάκι είχε επενδύσει τις οικονομίες μίας ζωής, ακόμα και ένα δάνειο ύψους 30.000 ευρώ, το οποίο είχε πάρει από την πατρίδα του.

Ο Αλί και η οικογένειά του σήμερα βρίσκονται στον δρόμο. Η μόνη του… περιουσία είναι τα ρούχα που φοράει. Φιλοξενείται σε σπίτια συμπατριωτών του και άλλων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να του συμπαρασταθούν.

Με τη βοήθεια του αδελφού του αποφάσισε να ανοίξει το μπακάλικο της οδού Γιαμπουδή, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, το 2007. Για πολλά χρόνια δούλεψε πολύ σκληρά σε πολυεθνική αλυσίδα. Εζησε με στερήσεις, όμως ποτέ δεν παρέκκλινε από τον στόχο του: να ανοίξει τη δική του οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό ήταν το μεγάλο του όνειρο. Η γειτονιά πήρε χρώμα και ζωή. Ευγενικός, χαμογελαστός και έντιμος στις συναλλαγές του, γρήγορα έγινε αγαπητός και στους Ελληνες γείτονες, οι οποίοι έκαναν αγορές από το μπακάλικο του.

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου αντίκρισε την περιουσία του στο έλεος καταστροφικής φωτιάς, που ήταν έργο εμπρηστών. Οι σπαρακτικές κραυγές του Αλί, ο οποίος ζητούσε απελπισμένα βοήθεια, συγκλόνισε τους περίοικους που παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι. Οι δράστες έριξαν μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού στο εσωτερικό του καταστήματος, ενώ είχαν ασφαλίσει με λουκέτο την κεντρική είσοδο προκειμένου να καθυστερήσουν το έργο της κατάσβεσης. Ο Αλί κατέρρευσε…

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22945&subid=2&pubid=64093867