Κακομεταχείριση των προσφύγων στην Κω καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Κακομεταχείριση των προσφύγων στην Κω καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF). Ακτιβιστές δηλώνουν ότι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες κλειδώθηκαν σε στάδιο στην Κω, για περισσότερες από 18 ώρες. Εκατοντάδες από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε νερό ή σκιά, με αποτέλεσμα να λιποθυμούν.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα The Guardian επικεφαλής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στο στάδιο, αρκετοί μετανάστες -περίπου τέσσερις ανά ώρα- λιποθυμούν. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι φίλοι και συγγενείς των μεταναστών -οι περισσότεροι Σύροι και Αφγανοί- μεταφέρονται έξω από το στάδιο λιπόθυμοι. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Κανείς δεν καταλαβαίνει τη λογική πίσω από αυτό ή εάν υπάρχει λογική» σημειώνει. Μάλιστα, ένας από τους μετανάστες υπέστη επιληπτική κρίση, κατήγγειλε η οργάνωση.

Αρχικά, οι μετανάστες κλειδώθηκαν στο στάδιο το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Ωστόσο, μόλις τρεις αστυνομικοί έκαναν την καταγραφή, με αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται υπερβολικά αργά.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται μαζί με τους πρόσφυγες στο γήπεδο: «Αυτό που έχει στηθεί εδώ και δυο μέρες δεν βασίζεται σε καμία λογική, δεν έχει καμία ανθρωπιστική διάσταση και πρόνοια, αλλά σε όρους αστυνόμευσης πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα βασικά. Δεν υφίσταται κανένας σκιασμένος χώρος στο ανοιχτό στάδιο, για τα 1.200 άτομα οι τουαλέτες είναι δυο, υπάρχει ένα σημείο νερού και μια μάνικα, μέχρι χτες οι άνθρωποι τρέφονταν με ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν οι ίδιοι ή τους έφερναν αλληλέγγυοι. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι απανωτά, όπως και οι κρίσεις πανικού, όσο για τα θέματα υγείας που προκύπτουν, ευθύνονται οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημείωσαν ότι οι μετανάστες παρέμειναν κλειδωμένοι στο στάδιο όλο το βράδυ και ελάχιστο ήταν το φαγητό που τους παρασχέθηκε.

«Μιλάμε για μητέρες με παιδιά και για ηλικιωμένους» σημειώνει η Τζούλια Κουράφα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα της απαγόρευσής τους από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να χρησιμοποιούν τα παγκάκια σε πάρκα στο κέντρο της πόλης.

«Η κρατική αδράνεια των προηγούμενων μηνών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κακοποίηση από τις αρχές, καθώς η αστυνομία έχει επιδοθεί σε χρήση βίας κατά αυτών των ευάλωτων ανθρώπων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνει εδώ είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι αρχές της Κω έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης καθώς πιστεύουν πως αυτό θα αποτελέσει ”παράγοντα έλξης”. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο θα συνεχίσουν να έρχονται ακόμα και αν οι αρχές προσπαθούν να τους αποτρέψουν» δηλώνει ο Μπρις ντε λε Βιν, διευθυντής προγραμμάτων του βελγικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οκτώ μήνες μετά την πρώτη έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων στα Δωδεκάνησα, και ιδιαίτερα στην Κω, διαπιστώνουμε, με απογοήτευση, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει», τονίζει ο Μπρίς ντε λε Βιν.

«Δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί μία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις βασικές προδιαγραφές για να μπορεί να υποδεχθεί τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Κω. Αναρωτιόμαστε τι περιμένουν ακόμα οι ελληνικές αρχές, ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποδεχθούν αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια» καταγγέλλει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι περισσότεροι από 7.000 μετανάστες, (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον Ιούνιο), έφτασαν στο νησί στη διάρκεια του Ιουλίου.

Φλαμπουράρης: Θα σταλεί πλοίο για φιλοξενία των μεταναστών

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στην Κω, σημείωσε ότι αποφασίστηκε σε σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές να σταλεί «άμεσα πλοίο τουλάχιστον 2.000-2.500 θέσεων». Το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι και θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαμονής, ενώ σε αυτό θα γίνεται η ταυτοποίηση.

Στόχος είναι να αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει η «μικροπολιτική εκμετάλλευση» του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας.

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να λύσει το πρόβλημα και αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη κάνει ή και δρομολογήσει η κυβέρνηση τόσο αναφορικά με την Αθήνα όσο και τα νησιά και την Κω ειδικότερα.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς και εκπροσώπων εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της κυβέρνησης, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας», σημειώνοντας ότι «όλοι αυτοί, κόμματα, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να μας πουν τι προτείνουν».

«Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους;», αναρωτήθηκε, για να τονίσει: «Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνησή μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα».

Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως κατά τις ημέρες κορύφωσης της επιστροφής των αδειούχων του Αυγούστου, μετά τις 15 του μηνός.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληρότητα των θέσεων κατά 80%, δεσμεύθηκαν να κρατήσουν διαθέσιμα κάποια εισιτήρια.

Σε καθημερινή βάση θα ενημερώνεται αναλυτικά ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό διαθεσιμότητας των θέσεων στα πλοία, όπως αυτά δηλώνονται στις εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και στα κατά τόπους ναυτικά πρακτορεία.

Παρά το γεγονός της αυξημένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται, λόγω των ημερών, επιδιώκεται η σταδιακή αποσυμφόρηση των νήσων από το μεγάλο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.