Ξεκινησε το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα, σε 24 περιφερειακές ενότητες της χώρας το δεύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Κυριακή.
Τα συμπεράσματα από τον έλεγχο που έγινε στα άγρια ζώα, μετά τον πρώτο περυσινό εμβολιασμό, έδειξαν ότι τα επίπεδα ανοσίας είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον άλλοι δύο εμβολιασμοί μέσα στο 2015 (άνοιξη και φθινόπωρο) προκειμένου ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία, αν και η ΕΕ θεωρεί ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον για μία τριετία.
Η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα ελεύθερη λύσσας από το 1987 ως τον Οκτώβριο του 2012 οπότε έγινε διάγνωση λύσσας σε κόκκινη αλεπού. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί 48 κρούσματα της νόσου σε άγρια και οικόσιτα ζώα: σε 40 κόκκινες αλεπούδες, 5 σκύλους, μία γάτα και δύο βοοειδή.
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=649357