ΕΔΣΝΑ: Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής

Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) ενέκρινε ομόφωνα σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ, που πρόκειται να τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης, θα γίνει με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ προηγουμένως θα υποβληθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.

Στο νέο ΠΕΣΔΑ δίνεται έμφαση στη διαλογή των απορριμμάτων στην αποκεντρωμένη – με δημόσιο χαρακτήρα – διαχείριση των απορριμμάτων με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των δήμων μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Σε ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζεται ότι «ο ριζικά αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, υλοποιώντας τη δέσμευση της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζει τέλος στο σημερινό, πολλαπλά αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου εναπόθεσης στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής, προωθώντας ένα νέο, ορθολογικό μοντέλο διαχείρισης.

«Σκιαγραφεί παράλληλα, για πρώτη φορά, τις συνέργειες με άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αποκατάστασης των λατομείων Αττικής, το πρόγραμμα αναδάσωσης ορεινών όγκων – καταπολέμησης της ερημοποίησης και το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους αειφορίας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Σε δηλώσεις της, η Ρένα Δούρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και στην ανάγκη κοινωνικής αποδοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.

«Σήμερα, ξεκινάμε από μια νέα, στέρεα αφετηρία, για μια οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Στο χέρι μας είναι η υλοποίησή της με σοβαρότητα, σύστημα και πολύ δουλειά, στα βέλτιστα χρονικά περιθώρια, προς όφελος της Αττικής και των πολιτών της», τόνισε.