Στην "εντατική" το ταμείο περίθαλψης των δημοσιογράφων

Νέα ένεση ρευστότητας ζήτησε από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), προκειμένου να μπορέσει να καταβάλλει στους συνταξιούχους τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είχε ζητήσει κατ’ αρχήν από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ προκαταβολή 10 εκατ. ευρώ από τον πόρο του αγγελιοσήμου.

Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προσέκρουε στις διατάξεις της νομοθεσίας που απαγορεύει τον δανεισμό των φορέων ιδιωτικού δικαίου από τους κρατικούς φορείς.

Τελικά, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αποφάσισε να προκαταβάλει το ποσό ενός μήνα από το αγγελιόσημο, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και κατέστη δυνατή η καταβολή των συντάξεων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε με αφορμή τη σημερινή του Γενική συνέλευση, ο ΕΔΟΕΑΠ “τρέχει με λειτουργικό έλλειμμα 14,5 εκ. ευρώ ετησίως, που εάν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής του αγγελιοσήμου, παρά τις όποιες προσπάθειές μας για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας”.

Συγκεκριμένα ζητά:

“Την άμεση επέκταση του Αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο

Την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής δημοσίευσης στις ημερήσιες εφημερίδες των Ισολογισμών – Συνοπτικών Οικονομικών Καταστάσεων και

Την εφαρμογή του Ν. 4279/2013 από 01/07/2015”.