Ερευνώνται τα αίτια της έντονης δυσοσμίας από την Ψυττάλεια

Αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες για έντονη δυσοσμία από την περιοχή της Ψυττάλειας από το πρωί της Παρασκευής η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στο Πέραμα αλλά και σε άλλους Δήμους της περιοχής. Οι καταγγελίες κινητοποίησαν τους αρμόδιους και στην Ψυττάλεια και στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων μετέβησαν ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο αυτοψίας που διενεργεί το Τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά μετά τις καταγγελίες.
Με αφορμή την επίσκεψη του στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης δήλωσε: «Έστω και για μια ημέρα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου τα μάτια των φορέων της Πολιτείας πρέπει να στραφούν στο Πέραμα. Το Πέραμα που κυριολεκτικά απώλεσε ότι πιο πολύτιμο είχε το θαλάσσιο περιβάλλον του. Το Πέραμα όπου ο ΟΛΠ ύψωσε τείχη ανάμεσα στην πόλη και την θάλασσα και σήμερα τα διαπραγματεύεται με ιδιώτες που δεν λειτουργούν ούτε με το κριτήριο της Δημόσιας Ευθύνης, ούτε με το κριτήριο της Περιβαλλοντικής Ευθύνης, παρά μόνο με το κριτήριο του κέρδους».
 
Υποστήριξε ότι το Πέραμα «που μέσα στον οικιστικό του ιστό βρίσκονται δεξαμενές πετρελαιοειδών με ότι αυτό σημαίνει και που κάποιοι το θέλουν να το μετατρέψουν σε «Ιφιγένεια» στο όνομα μιας άναρχης και πρόσκαιρης ανάπτυξης».  Και προσέθεσε: «Οι παντός είδους περιβαλλοντικές οχλήσεις, αποτέλεσμα της άναρχης δραστηριοποίησης επιχειρήσεων ανεξαρτήτου ιδιοκτησιακού καθεστώτος πρέπει να πληρώσουν το αντισταθμιστικό τίμημα τους προς το Δήμο Περάματος και του Περαματιώτη για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έφεραν στην καθημερινότητά του. Δίνουμε τη μάχη για ένα καθαρό περιβάλλον στο Πέραμα στο πλαίσιο όχι μιας άναρχης ανάπτυξης αλλά μιας ανάπτυξης με αειφορία, βιώσιμης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που υπάρχει μόνο όταν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον».
 
Για τις καταγγελίες για τις έντονες οσμές προερχόμενες απ’ τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, ο Δήμαρχος Περάματος επεσήμανε: «Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη, ανταποκρινόμενοι άμεσα στις καταγγελίες. Περιμένουμε με έντονο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Τεχνικού Κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Στη βάση αυτών των συμπερασμάτων απαιτούμαι να αποκατασταθούν άμεσα οι πιθανές αρρυθμίες του συστήματος, οι οποίες προξένησαν την όχληση (έντονη οσμή) με βάση τις καταγγελίες των κατοίκων».