Τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης η πρώτη Ανάσταση

Το πρώτο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, η Πρώτη Ανάσταση, ακούστηκε Μεγάλο Σάββατο σε όλους του ορθόδοξους Ιερούς Ναούς, γύρω στις 12.00.

Οι Αρχιερείς και οι Ιερείς ψάλλουν το «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις Έθνεσι», ραίνουν τους πιστούς με δάφνες και λουλούδια, ενώ οι πιστοί ανταπαντούν με το δυνατό κτύπημα των στασιδιών.

Απόψε τα μεσάνυκτα, οι πιστοί αναμένεται να κατακλύσουν τις Εκκλησίες, όπου θα τελεστεί ο όρθρος της Αναστάσεως, για να ακούσουν το Χριστός Ανέστη.

Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης, τελέστηκε στις 12:00 στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως».

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, για να ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους. Της αποστολής παραλαβής του Αγίου Φωτός μετείχαν επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Το αεροπλάνο με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Άγιο Φως από το Ισραήλ στην Αθήνα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος γύρω στις 18:30 το απόγευμα με υποδοχή και τιμές αρχηγού κράτους.

Το Αγιο Φως, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα όπου πλήθος χριστιανών συρρέουν στο Μετόχι του Πατριαρχείου για να λάβουν πρώτοι το σύμβολο της αιώνας ζωής.

Στη συνέχεια με πτήσεις της Aegean και της Olympic Air το Άγιο Φως θα διανεμηθεί σε 16 πόλεις της Ελλάδας.

Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς και συγκεκριμένα: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο. Η επιλογή των πιο πάνω προορισμών έγινε σύμφωνα με την πληθυσμιακή κάλυψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι κατά προσέγγιση στις 21:30.

Σμύρνη

Στις 12 το μεσημέρι στάλθηκε στην Σμύρνη και σε όλη την Ιωνία από τον ιστορικό και ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού με το «Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», που έψαλε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλος Συκής εξερχόμενος του Ιερού Βήματος.

Προηγείτο η εικόνα της Αναστάσεως, την οποία έφερε ένας νέος. Ο αρχιμανδρίτης σκορπούσε στον ναό φύλλα δάφνης, σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου. Ο ναός σείστηκε από τους κρότους, που προκάλεσαν οι πιστοί χτυπώντας τα καθίσματα.

Είναι ένα έθιμο, που παραπέμπει σημειολογικά στην Ευαγγελική περικοπή της Ανάστασης « και σεισμός εγένετο μέγας».
Η «Πρώτη Ανάσταση», όπως επικράτησε να ονομάζεται ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα, τελείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Χίος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στα χωριά και στην πόλη της Χίου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της χαρμόσυνης είδησης από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου. Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτέλεσε και φέτος πόλο έλξης για εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να δουν τον ιερέα Χρ. Γουρλή να μεταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου. Στη συνέχεια, ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες και τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτόν τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Το έθιμο σημειολογικά συνδέεται με την Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου. Η Πρώτη Ανάσταση -δηλαδή ο Μέγας Εσπερινός- γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 09.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό χρόνο της Αναστάσεώς Του Χριστού, αφού κανείς δεν τον είδε την ώρα εκείνη, αλλά πιστοποιήθηκε όταν βαθιά χαράματα οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα Του με αρώματα. Έτσι το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Ρόδος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Ρόδου.

Η Πρώτη Ανάσταση – δηλαδή ο Μέγας Εσπερινός – γιορτάζεται από την Εκκλησία , στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό χρόνο της Αναστάσεώς Του Χριστού, αφού κανείς δεν τον είδε την ώρα εκείνη, αλλά πιστοποιήθηκε όταν βαθιά χαράματα οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα Του με αρώματα. Έτσι το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην Ρόδο. «Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.