Περισσότεροι από 13.000 τουρίστες αναμένονται εφέτος στην Καβάλα

Συνολικά 21 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να καταπλεύσουν από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, σύμφωνα με το πρόγραμμα αφίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Τα εν λόγω κρουαζιερόπλοια θα μεταφέρουν περισσότερους από 13.000 επιβάτες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα επισκεφθούν την πόλη της Καβάλας και τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ο εν λόγω αριθμός είναι από τους μεγαλύτερους της τελευταίας πενταετίας και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική που χρόνο με τον χρόνο αποκτάει το λιμάνι της πόλης.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν καταπλεύσει στο «Απόστολος Παύλος» 26 κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2013 μόλις 16. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου, «δεν αποκλείεται ο αριθμός των αφίξεων να παρουσιάσει και άλλη μικρή αύξηση, καθώς τα τελευταία χρόνια το λιμάνι της Καβάλας έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο λιμανιών της Μεσογείου που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσουν μεγάλα τουριστικά σκάφη».

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το «Απόστολος Παύλος» παρουσιάζει μεγάλη δυναμική χάρη στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ) όσο και από τις τοπικές Αρχές (δήμο, επιμελητήριο, αντιπεριφέρεια). Με την ολοκλήρωση μέσα στο 2015 όλων των έργων θωράκισης και επέκτασης του προσήνεμου μόλου, καθώς και των συμπληρωματικών έργων υποδομής, το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας, συνολικού μήκους 480 μέτρων, θα διαθέτει την αναγκαία λιμενική υποδομή για την πλαγιοδέτηση περισσότερων μεγάλων τουριστικών σκαφών.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η δημιουργία ενός σύγχρονου cruise terminal σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, η πλήρης εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας ISPS, η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίων των πλοίων, το γεγονός ότι ο λιμένας Καβάλας “Απόστολος Παύλος” είναι ενταγμένος στην κατηγορία των eco ports και η αγαστή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, είναι γεγονότα προσθετικής σημασίας για την περαιτέρω ένταξη της Καβάλας στους τουριστικούς προορισμούς κρουαζιέρας».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης επισημαίνει ότι η αύξηση στον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και μεθοδικής δουλειάς για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. «Κάποτε στο λιμάνι της Καβάλας έρχονταν τέσσερα με πέντε κρουαζιερόπλοια τον χρόνο, σήμερα έρχονται 25. Τα κρουαζιερόπλοια αυτά δεν ήρθαν μόνα τους μέχρι εδώ. Η διαφημιστική προβολή της πόλης σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κρουαζιέρας, η συνεργασία των τοπικών φορέων και η διάθεση της τοπικής κοινωνίας να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα» τονίζει.