Πέθανε ο Εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας

Συγκλονισμένος ο κόσμος των δικαστών αλλά και όλος ο νομικός κόσμος πληροφορήθηκε τον θάνατο του Εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 58χρονος εισαγγελέας, με λαμπρή και αξιοσημείωτη πορεία στο δικαστικό σώμα, κατέληξε στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου είχε εισαχθεί με  σπάνια ίωση.

Είχε διατελέσει προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  Αθηνών και είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία. Επί της θητείας του, το 2002, είχε συλληφθεί η 17 Νοέμβρη και είχε διακριθεί για τις άψογες διαδικασίες σε μιa κρίσιμη περίοδο. Δεν υπάρχει μεγάλη υπόθεση που να μην είχε απασχολήσει τον έμπειρο εισαγγελέα.

Οι περισσότεροι θεωρούσαν, αργότερα, ως πιθανή την προαγωγή του ακόμα και για το αξίωμα για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και η σύζυγός του είναι επίσης  εισαγγελικός λειτουργός. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Σωτήρη Μπάγια:

«Ο πρόωρος θάνατος του Εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια αποτελεί μια σοβαρή απώλεια, όχι μόνο για τη Δικαιοσύνη αλλά και για το κράτος δικαίου. Το θάρρος, η παρρησία και, κυρίως, η σταθερή προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας, σε δύσκολους μάλιστα καιρούς, αποτέλεσαν χαρακτηριστικά της πορείας του εκλιπόντος. Η σταθερή αναφορά του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες προσέφερε ένα σύγχρονο πρότυπο για τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Γι’ αυτούς, η πολιτεία του θα αποτελεί ένα σταθερό οδηγό και για όλους μας ένα παράδειγμα της Δικαιοσύνης που είναι σ’ επαφή με την κοινωνία. Ο θάνατος του Σωτήρη Μπάγια με γεμίζει με θλίψη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».