Αφιέρωμα του TIME στο "σουρεαλιστικό Πάσχα" του Βροντάδου στη Χίο

time-xios9Ο εορτασμός του Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου με τα παραδοσιακά έθιμα, στα οποία περίοπτη θέση έχει ο περίφημος ρουκετοπόλεμος την Κυριακή του Πάσχα, τράβηξε το ενδιαφέρον του περιοδικού TIME, το οποίο πραγματοποίησε αφιέρωμα με τίτλο «Ο πιο σουρεαλιστικός εορτασμός Πάσχα».

Το αφιέρωμα κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή του εθίμου, συνοδεύοντάς την από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

«Σε ένα μικρό χωριό της Χίου τα πυροτεχνήματα εξελίσσονται σε έναν “φιλικό πόλεμο”», αναφέρει το δημοσίευμα. «Τον 19ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι ήταν ακόμα κυρίαρχοι στο νησί της Χίου, ο τοπικός πληθυσμός, που ήταν ελληνορθόδοξοι, δεν μπορούσαν να γιορτάσουν το Πάσχα. Στο μικρό χωριό Βροντάδο, όμως, οι κάτοικοι βρήκαν τον τρόπο να ξεγελάσουν τους κατακτητές και να γιορτάσουν την Ανάσταση».

«Έστηναν έναν “ψεύτικο πόλεμο” χρησιμοποιώντας κανόνια και πυροτεχνήματα, με την παράδοση αυτή να συνεχίζεται έως τις μέρες μας και κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα» σημειώνει ο συντάκτης και συνεχίζει «Οι δύο μονομάχοι είναι οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Εριθιανής που στέκονται στην κορυφή δύο απέναντι λόφων. Ανταλλάσσουν ρουκέτες στήνοντας ένα από τα πιο σουρεαλιστικά έθιμα παγκοσμίως».