Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε η νεανική παραβατικότητα μετά τα απανωτά περιστατικά βίας σε σχολεία που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο.
Συγκεκριμένα, τη Δεύτερα (29/9) το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε αυστηρότερες ποινές, τόσο για τους ανήλικους δράστες όσο και για τους γονείς τους. Μάλιστα, θα υπάρξει σειρά αναμορφωτικών μέτρων για εφήβους 12-15 ετών που παραβατούν.
Εξετάζεται επίσης και η περίπτωση το όριο της ηλικίας ανηλίκων, που μέχρι τώρα παιδιά μέχρι και τα 15 έτη δεν έχουν ποινική ευθύνη, να πέσει στα 14 έτη. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να είναι αυτοτελές αδίκημα η οπλοκατοχή, δηλαδή για παράδειγμα να φέρει επάνω του ο ανήλικος μαχαίρι.
Η διάταξη για την παραμέληση εποπτείας ανήλικου που ισχύει σήμερα και προβλέπει ποινή φυλάκισης ως ένα χρόνο για τους γονείς, αυστηροποιείται και θα προβλέπονται ποινές φυλάκισης, σε σοβαρές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς οι οποίες δεν θα είναι μετατρέψιμες από τα δικαστήρια και θα είναι υποχρεωτικά εκτιτέες, δηλαδή θα μπαίνει ο γονιός στη φυλακή.
Αναφερόμενος στην παραβατικότητα των νέων ο πρωθυπουργός σχολίασε: «πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και οι στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».
Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας:
- Υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
- κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.
- αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,
- ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής,
- θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους,
- λήψη μέτρων ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρηση σε τρίτους,
- διαφοροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για μαχαίρια γενικής και ειδικής χρήσης,
- αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.
- αύξηση ελαχίστων ορίων ποινής για την οπλοφορία.
- η ποινή για την οπλοχρησία θα εκτίεται αθροιστικά και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι περί συρροής διατάξεις.
- αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.
- οι διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας: η οπλοφορία με οιοδήποτε όπλο σε χώρους συγκέντρωσης λόγω επικινδυνότητας της πράξης και η επανειλημμένη τέλεση οπλοφορίας με
- οιοδήποτε όπλο λόγω επικινδυνότητας του δράστη.
- η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Έθνος