Απάτη ΕΟΠΥΥ: Βίντεο ντοκουμέντο με τους δράστες του κυκλώματος

Ντοκουμέντα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά των συλληφθέντων, κυρίως των έξι γιατρών, τους οποίους έχουν καταγράψει σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό την ώρα που κάνουν τις συναντήσεις τους με τους φαρμακοποιούς, που επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση. Να θυμίσουμε ότι η ζημιά σε βάρος του Οργανισμού ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν γίνει 16 συλλήψεις με τα μέλη των δύο κυκλωμάτων να ξεκινούν από αύριο την «παρέλαση» στον ανακριτή που θα αποφάσισε την ποινική τους μεταχείριση.

Επίσης, σε βίντεο έχουν καταγράψει τη στιγμή που άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταφέρουν σε κούτες και διακινούν τα φάρμακα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προμηθεύονταν με το ΑΜΚΑ ανυποψίαστων πολιτών για να τα πουλήσουν στο εξωτερικό σε μεγαλύτερη αξία.

Όπως ανέφερε η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στην ΕΡΤ, «η καταγγελία προήλθε από τον ελεγκτικό οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα μέλη του κυκλώματος επέλεγαν θύματα, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, όπως πολίτες που ήταν ανασφάλιστοι, είχαν δηλωμένα αναληθή στοιχεία στο ΑΜΚΑ τους ή ήταν αλλοδαποί σε δομές».

Το κύκλωμα διέπραττε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμα και σκευασμάτων που βρίσκονταν σε έλλειψη, αποστερώντας την πρόσβαση από πολίτες που είχαν πραγματική ανάγκη. «Κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι όντως έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα, δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν, επειδή χρησιμοποιούνταν με άλλο τρόπο, διαθέτονταν επί πληρωμή σε πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα να τα παίρνουν», δήλωσε η κ. Δημογλίδου.

Η δράση τους περιλάμβανε ακόμα και φάρμακα που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών, γεγονός που αύξανε την επικινδυνότητα για την υγεία των ατόμων που τα προμηθεύονταν χωρίς νόμιμη συνταγή.

ΕΟΠΥΥ – Γεωργιάδης: Θα έρχεται μήνυμα OTP για συναίνεση στη συνταγογράφηση

Νέο σύστημα ασφαλείας σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας μετά την αποκάλυψη της απάτης με τις εικονικές συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το νέο σύστημα ασφαλείας θα αφορά σε ένα μήνυμα OTP (One Time Password – κωδικός μίας χρήσης) το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου ανήκει το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις» είπε ο υπουργός.

«Θα τους ελέγξουμε όλους» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και είπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι περιουσίες των 17 ατόμων που συνελήφθησαν -γιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων- οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, έχουν δεσμευθεί.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Dnews.gr, EleftherosTypos