Τέσσερις αλλαγές για πιο γρήγορες προσλήψεις και διαδικασίες διορισμού στο Δημόσιο επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Οι νέες νομοθετικές διατάξεις περιλαμβάνουν ένα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων που αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» του Υπουργείου Εσωτερικών και θα βρίσκεται από τη Δευτέρα το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, οι βασικότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου είναι:
1) Μόρια εντοπιότητας
Για τη στελέχωση ορεινών, νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών το νομοσχέδιο προβλέπει τον διπλασιασμό των μορίων της εντοπιότητας με τη δέσμευση της παραμονής σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον μία 15ετία, από 10ετία που ισχύει σήμερα, στους φορείς που θα διοριστούν. Συγκεκριμένα τα μόρια της εντοπιότητας αυξάνονται στα 40 από 20 για τους μόνιμους κατοίκους των:
Α. Νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στην παρούσα υποπερίπτωση συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Σκύρου και Γαύδου, καθώς και οι Δήμοι των νήσων Κέρκυρας, Σάμου, Λέσβου και Κεφαλλονιάς.
Β. Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών δήμων, καθώς και των δήμων που υπάγονται στην έννοια των ορεινών δήμων του άρθρου 2Β του v. 3852/2010 (Α’ 87), εφόσον έχουν πληθυσμό έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) κατοίκους.
Γ. Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επιπλέον τα μόρια της εντοπιότητας αυξάνονται στα 20 από 10 για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών δήμων όλης της χώρας και των δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2) Αιτήσεις εποχικών
Μία από τις καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο αφορά τις αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, οι οποίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ΙΔΟΧ έπρεπε να στείλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους σύμφωνα με τον τρόπο που επιθυμεί ο εκάστοτε φορέας. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου θα διενεργείται μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτόν. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.
3) Από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού οι θέσεις του 2025
Δεκτό έκανε, τελικά, το υπουργείο το αίτημα των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την απορρόφησή τους σε θέσεις που θα προκύψουν από τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2025. Συγκεκριμένα με το άρθρο 17 προβλέπεται ότι οι εγκριθείσες θέσεις του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 πληρούνται κατόπιν έκδοσης νέας προκήρυξης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου προβλέπεται. Για όσες θέσεις δεν δύναται να καλυφθούν από τη διαδικασία αυτή, προβλέπεται νέα γραπτή εξέταση για συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες.
4) Ποινή αποκλεισμού
Ποινή αποκλεισμού τριών χρόνων σε όσους δεν αποδεχτούν τον διορισμό τους, αλλά και σε όσους παραιτηθούν τον πρώτο χρόνο, προβλέπει το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.». Αυτό ήταν μία από τις προτάσεις του ΑΣΕΠ που έκανε δεκτή η ηγεσία του υπουργείου, καθώς, όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Θάνος Παπαϊωάννου, περισσότεροι από 50% των επιτυχόντων και διοριστέων δεν αποδέχονται τη θέση τους, κάτι το οποίο καθυστερεί πολύ τις διαδικασίες πλήρωσης και αναπλήρωσης θέσεων. Στο εξής, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), οι διοριστέοι των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε., καθώς και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή αποδέχονται και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης ή διορισμού τους, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν για τρία (3) έτη σε διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Παράλληλα, μειώνονται και οι προθεσμίες δήλωσης αποδοχής ή μη του διορισμού, υποβολής των δικαιολογητικών διορισμού και του ίδιου του διορισμού, ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.
Μπόνους σε δημόσιους υπαλλήλους
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το μπόνους παραγωγικότητας θα δικαιούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), καθώς και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και κάθε χρόνο θα ορίζονται ετήσιοι στόχοι για κάθε υπουργείο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι που ωφελούνται θα γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς ποιος είναι ο στόχος και το σχέδιο δράσης που τους έχει ανατεθεί να φέρουν σε πέρας, αλλά θα μπορούν να υπολογίσουν και ποιο θα είναι το ύψος της επιβράβευσης που τους αναλογεί.
Από το budget που αναλογεί σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα, το 40% θα κατανέμεται «οριζόντια» σε όλους τους υπαλλήλους της. Οσοι όμως κριθούν ότι αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στην επίτευξη του τελικού στόχου (με βάση το τεκμηριωτικό υλικό που θα υποβάλουν οι προϊστάμενοι διευθυντές τους) θα λαμβάνουν επιπλέον μερίδιο από το εναπομείναν 60%. Δηλαδή, θα παίρνουν 50% ή έως 300% παραπάνω χρήματα από τους υπολοίπους.