Χαλασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Η επομένη της επιστροφής Πολάκη, το νέο όνομα και ο φόβος Κασσελάκη – Τα νέα δεδομένα στην Κουμουνδούρου

Σε πραγματικό αναβρασμό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της επιστροφής του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, της πρότασης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη για μετονομασία και των διαρκών παρεμβάσεων από στελέχη που ζητούν επιτάχυνση των εξελίξεων προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Δεν κάνει πίσω ο Πολάκης

Μόλις 40 μέρες από τη διαγραφή του ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε ξανά στο κόμμα, από το οποίο – όπως δήλωσε – δεν έφυγε ποτέ. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διαγραφή του ως «απαράδεκτη». Και μπορεί να φάνηκε ότι συγχώρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, επέστρεψε, όμως, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είμαι κανένα παιδάκι» και άσκησε νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για την πρότασή του για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχει το όνομα τη χάρη αλλά το ξεκάθαρο πρόγραμμα».

Η πρόταση για νεό όνομα

Ως έμμεση απάντηση στα παραπάνω δεδομένα και ως φυγή προς τα εμπρός μπορεί να ερμηνευτεί και η πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή της ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ .Η πρόταση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή Καταστατικού να μετονομαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί ο πρόεδρος, θέλοντας να τα αλλάξει. Ασυμβίβαστο βουλευτών με κομματικές θέσεις, να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών στις περιφέρειες τους αλλά και να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες και μεγαλύτερο ρόλο στην βάση του κόμματος, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι το μεγαλύτερο ατού του παραμένει η επαφή με τον κόσμο του κόμματος.

Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για τον Χρήστο Σπίρτζη

Πάντως, με τα μέτωπα να είναι ανοικτά, τους «87» να περιμένουν στη γωνία για ένα ακόμη λάθος του Κασσελάκη, στο… κάδρο υπάρχει και ο Χρήστος Σπίρτζης. Και μπορεί το θέμα της διαγραφής του να παίρνει παράταση με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή, όμως ο Χρήστος Σπίρτζης επανήλθε με νέα τοποθέτησή του, μιλώντας στο OPEN.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει τον Μητσοτάκη και διαγραφεί όποιον του ασκεί κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτή και την αποχώρησή του από το κόμμα.

Φάμελλος: Χρειαζόμαστε μία προοδευτική, δυνατή, αξιόπιστη, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

Στις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα του νέου ονόματος που προτάθηκε: «Οφείλω να σας πω ότι επειδή δεν έχω ενημερωθεί γιατί η συζήτηση εξελίσσεται και ήταν μέχρι αργά το βράδυ από ότι έχω μάθει από δημοσιεύματα.

Είναι επί ειδήσεων η συζήτηση και όχι επί εισηγήσεων ακόμα, οπότε θα είμαι πολύ προσεκτικός γιατί υποθέτω και διεκδικώ ταυτόχρονα αυτή τη συζήτηση να γίνεται στα όργανα. Τι θα γίνει δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Ακολούθως ο κ. Φάμελλος τόνισε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, πράγματι προσπαθεί να βρει μια λύση. Κάναμε ένα συνέδριο τον Φεβρουάριο, όπου επιλέξαμε και πολιτικό πρόγραμμα και οργανωτικό μοντέλο, όχι καταστατικό, γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε συνέδριο καταστατικού, αλλά το πώς θα λειτουργούμε, δηλαδή τα όργανά μας στη συλλογικότητά μας το καταγράψαμε.

Έχω πει δημόσια και γι’ αυτό μπορώ να το επαναλάβω, γιατί δεν μιλάω ποτέ πρώτη φορά σε κανάλι, να το πω έτσι, χωρίς να το έχω πει στους συντρόφους μου και στη λειτουργία που οφείλω καταστατικά ότι δεν υλοποιούμε την απόφαση του Συνεδρίου και όσον αφορά την πολιτική κοινωνική συμμαχία της ανατροπής, δηλαδή την πρόταση προς την κοινωνία πως θα έχουμε καλύτερη ζωή, να το πω απλά, αλλά και όσον αφορά τη λειτουργία των οργάνων.

Ναι, υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος που είναι να έχεις ομάδα που δίνει υπεραξία και να έχεις συντροφικότητα, να στέκεσαι δίπλα στον σύντροφό σου και ταυτόχρονα να πετυχαίνεις περισσότερα προς την κοινωνία για να περνάς και ένα μοντέλο στην κοινωνία, ότι μαζί πετυχαίνουμε τις μεγάλες αλλαγές, δεν είναι η ατομική λύση, δεν είναι ο καναπές, δεν είναι η αποξένωση, το social media διέξοδος ούτε για τα παιδιά ούτε για τους μεγάλους.

Αυτό νομίζω το καταλαβαίνετε σαν μοντέλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό εμείς έχουμε καθυστερήσει να το υλοποιήσουμε. Έχουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία. Περιλαμβάνει και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται διαρκώς με ευθύνη του προέδρου

Για «ιστορικές ευθύνες όλων» απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, κληθείς να σχολιάζει τις εξελίξεις στο κόμμα, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση αν τρεις μέρες πριν την Κεντρική Επιτροπή, υπάρχει περιθώριο λύσης, απάντησε ότι οι «ηγέτες μπορούν να ενώνουν να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις με θαρραλέες αποφάσεις», προσθέτοντας ωστόσο πως οι κινήσεις αντιπερισπασμού, δεν βοηθούν και αφήνουν «παγερά αδιάφορη την κοινωνία».

Η λύση, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσε να δοθεί σήμερα, «θέτοντας ο ίδιος ο πρόεδρος τον εαυτό του στην κρίση των μελών».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ