Έρχεται επιδότηση για αντλίες θερμότητας μέχρι και 60%

Νέο πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το φθινόπωρο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν μείγμα ηλεκτρικού ρεύματος και αέρα και προσφέρουν δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η επιδότηση για την κάλυψη του κόστους αγοράς και εγκατάστασης στο πρόγραμμα που πρόκειται να τρέξει για τις αντλίες θερμότητας είναι κοντά στο 50% έως 60%. Οι τιμές των αντλιών θερμότητας στην αγορά είναι υψηλές αλλά δεν είναι απαγορευτικές για ένα νοικοκυριό.

Υπάρχουν και μίνι αντλίες θερμότητας που είναι κοντά στα 580 ευρώ ενώ οι μεγαλύτερες οι τιμές τους κυμαίνονται συνήθως από 3.750 ευρώ έως πάνω από 5.500 ευρώ. Η ωφέλεια είναι όμως πολλαπλάσια ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου για 10 ώρες, σε έναν χώρο 80 τ.μ. με καυστήρα πετρελαίου θα πληρώσει γύρω στα 194 ευρώ, με καυστήρα φυσικού αερίου θα πληρώσει 109 ευρώ ενώ με αντλία θερμότητας θα πληρώσει 95 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη ωστόσο φαίνεται πως προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω γεωγραφικής θέσης ενώ δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το που θα κινηθούν οι τιμές για τη θέρμανση το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως:

  • Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί κατά τη χειμερινή περίοδο σε 1,25 έως 1,30 ευρώ το λίτρο.
    Η τιμή του φυσικού αερίου κοντά στα 7,5 με 8 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο.
    Η τιμή για την ηλεκτρική κιλοβατώρα γύρω στα 18 λεπτά.

Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος, ΕΡΤ