Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς

Ο δήμος Καλαμαριάς προγραμματίζει εκδήλωση για τα ογδόντα χρόνια από το Μπλόκο της Καλαμαριάς, που θα λάβει χώρα στις 27 Αυγούστου στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων 13ης Αυγούστου 1944 (Πάρκο Κερασούντος).

«Ογδόντα χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ανεξίτηλη και η ιστορία δεν είναι απλώς μια διήγηση ή μια στεγνή παράθεση γεγονότων, αλλά ανήκει στα πρόσωπα: αυτά των 13 αθώων συμπολιτών μας και πολλών άλλων που πληρώσαν με το αίμα τους τη γη της Καλαμαριάς. Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά εκείνους που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από χέρια Ελλήνων δοσίλογων με εκδήλωση προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων 13ης Αυγούστου 1944 (Πάρκο Κερασούντος), όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικούς νεκρούς και θα προβληθεί το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Αγραφιώτη “Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (Το μπλόκο της Καλαμαριάς)”», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στις 13 Αυγούστου του 1944, ημέρα Κυριακή, την οποία, όπως σημείωνε η Διδώ Σωτηρίου στην «Εντολή», ακόμη και οι κατακτητές Γερμανοί σέβονταν, οι συνεργάτες τους, το τάγμα του Δάγκουλα, συλλαμβάνουν 13 αθώους Καλαμαριώτες από τα σπίτια τους και τους εκτελούν.

«Η διεξαγωγή του Μπλόκου δεν ήταν μια επιπόλαιη και αυθόρμητη πράξη εκδίκησης, αλλά μια προγραμματισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστροφής όσων συμμετείχαν σε αντιστασιακές δράσεις κατά των Γερμανών. Η επιχείρηση στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς είχε προετοιμαστεί από καιρό», γράφει ο Ανδρέας Βενιανάκης στο βιβλίο του «Δάγκουλας, ο «δράκος» της Θεσσαλονίκης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ