Πύρινη κόλαση στη βορειοανατολική Αττική: Διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης από το 112

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής και πλέον έχει επεκταθεί προς το Πεντελικό όρος. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται πλέον σε μια έκταση 30 χιλιομέτρων και κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα από χαράδρες.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 670 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος και 183 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων ενώ από αέρος συνδράμουν 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) που ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ και εκτιμάται πως θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κάηκαν από χθες σπίτια στον Βαρνάβα και στο Καλέντζι Μαραθώνα, ενώ τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έως τις 4 τα ξημερώματα αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν, ενώ διατηρεί στην περιοχή, 380 αστυνομικούς με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Τα βασικά μέτωπα αυτήν την ώρα είναι στις περιοχές του Γραμματικού και της Καλλιτεχνούπολης, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει βελτίωσης της κατάστασης σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι.

Στις 12 το μεσημέρι στάλθηκαν, από το 112, δύο μηνύματα για εκκένωση των περιοχών Σουφάνι Μαραθώνας και Ερυθρός Νέας Μάκρης, ενώ λίγα λεπτά μετά τη 1 ειδοποιήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ