Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο - Εκκενώνονται Διόνυσος, Μαραθώνας, Ραπεντώσα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στην περιοχή του Βαρνάβα η οποία κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση της είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας παρόλα αυτά οι άνεμοι πάνω από 7 μποφόρ, αλλάζουν συνεχώς φορά.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Λίγο μετά τις 23:30, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής του Διονύσου να απομακρυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω λεωφόρου Διονύσου και στους κατοίκους της Ραπεντώσας να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά, μέσω λεωφόρου Διονύσου.

Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων που επιχειρούν για την κατάσβεση της. Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι λέει η Πυροσβεστική

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στο Βαρνάβα, σύμφωνα με την ίδια την υπηρεσία, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Βαθρακογιάννης για τη φωτιά στο Βαρνάβα, παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Παράλληλα τόνισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Παράλληλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας

– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό

– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως

– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Με πληροφορίες από Open, ΕΡΤ