Ρέθυμνο: Τρία τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας - Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια οι φλόγες

Σε τρία μέτωπα καίει η φωτιά στο Ρέθυμνο με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή με τους κατοίκους να έχουν λάβει νωρίτερα μήνυμα από το 112.

Με το μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ζητείται από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή κατευθυνόμενοι προς Μάνδρες Αγίου Βασιλείου και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Η Αγία Παρασκευή είναι ένα ορεινό μικρό χωριό, έναν οικισμό ζωσμένο από πράσινο και ελαιώνες, ο οποίος έχει εκκενωθεί, με τους πυροσβέστες και αστυνομικούς να ελέγχουν τα σπίτια, ώστε να απομακρυνθεί και ο τελευταίος κάτοικος.

Οι κάτοικοι που αποχώρησαν είναι ηλικιωμένοι, η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, «…απειλείται ο οικισμός, επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών και εναέρια μέσα, προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια. Οι φλόγες έχουν ζώσει τις αυλές των πρώτων σπιτιών προ τα μέτωπα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το μέτωπο είναι μεγάλο, με πολλές εστίες, καίγονται χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαιώνες».

Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και η πυροσβεστική έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της επίγειες και εναέριες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο σημείο βρίσκονται 100 πυροσβέστες (αρχικά είχαν σπεύσει 67), από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη, ενώ βρίσκονται και 25 πεζοπόρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής μιλώντας στο Cretalive ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά καθώς είναι μεγάλη σε έκταση και υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα, ενώ όπως ανέφερε ξεκίνησε στα σύνορα των Δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ όμως όπως τόνισε υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει η φορά των ανέμων και οι φλόγες να κατευθυνθούν προς Αγιά Γαλήνη και Άγιο Βασίλειο.

«Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, όμως λίγο νωρίτερα κινδύνευσε από τις φλόγες ποιμνιοστάσιο όμως χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Η Πολιτική Προστασία και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Η φωτιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ξεκίνησε από το Αμάρι και ανέβηκε προς τα πάνω στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε δύσβατη χαράδρα καθώς επίσης και σε πλαγιά όπου εκεί δρουν με μεγαλύτερη ευκολία οι πυροσβέστες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ, Cretalive