Κύκλωμα εκβιαστών: Η αρχηγός «Νάνσυ» και η εμπλοκή υπαλλήλων - Οι αντιδράσεις από Περιφέρεια, ΠΑΣΟΚ, υπ. Πολιτισμού

Σε Δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Πολιτισμού και ΠΑΣΟΚ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στην πρωτεύουσα αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα. Από τους 23, οι αστυνομικές Αρχές έχουν περάσει χειροπέδες στους 14 οι οποίοι είχαν κομβικούς ρόλους στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε μετά από συστηματική έρευνα.

Για το κύκλωμα συνελήφθησαν 14 άτομα και κατηγορούνται ακόμη 9. Η αρχηγός και ο αρχηγός του κυκλώματος δεν ήταν υπάλληλοι σε κάποια υπηρεσία είχαν όμως στρατολογήσει τους… κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις για να τους λύνουν τα χέρια και να τους εξυπηρετούν στους εκβιασμούς των καταστηματαρχών. Φερόμενη ως αρχηγός, η επονομαζόμενη «Νάνσυ».

Μεταξύ άλλων για συμμετοχή στο κύκλωμα και άλλα αδικήματα κατηγορούνται υπάλληλος της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων ένας από τη Διεύθυνση Δόμησης, τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμου εκ των οποίων η μία τμηματάρχισσα και τουλάχιστον 12 άτομα από το υγειονομικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από υπ. Πολιτισμού, ΠΑΣΟΚ και Περιφέρεια

Χθες το υπουργείο Πολιτισμου έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τους τρεις υπαλλήλους του που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «​Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε δυο μέλη του

Δύο από τους τρεις κατηγορούμενους που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ήταν και μέλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ένας αναπληρωτής τομεάρχης) .

Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας των παραπάνω προσώπων.

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επόπτες υγείας της περιφέρειας Αττικής στους συλληφθέντες

Την ίδια ώρα, σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας, μετά και την εμπλοκή συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας -κυριολεκτικά- τα πάντα. Όπως αναφέρουν πηγές από την Περιφέρεια, στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια και η τροποποίηση εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

  • Θεσπίζονται δικλίδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς.
  • Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα.
  • Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή».

Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν αμέσως σε αργία με υπογραφή Χαρδαλιά, μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών.

«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.

Από τους 12 συλληφθέντες, οι εννέα εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.