Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και μετά καύσωνας - Προβλέψεις ακόμη και για 43°C, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, ενώ στην συνέχεια θα έρθει νέα θερμή εισβολή η οποία θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο πάνω από τους 40 °C.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένονται συννεφιές ακόμη και σποραδικές μπόρες και καταιγίδες μέχρι και το Σαββατοκύριακο, όμως από εκεί και έπειτα θα έρθει ένα νέο θερμό κύμα το οποίο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την θερμοκρασία τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Πέμπτη (13/6).

Μαρουσάκης: Βροχές και μπόρες μέχρι το Σαββατοκύριακο – Νέο κύμα ζέστης από Τρίτη

Θα περιοριστεί σήμερα σιγά-σιγά το κύμα ζέστης των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ενώ θα σημειωθούν κάποιες τοπικές μπόρες αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα περάσει αρκετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περίπου στα 5,5 χιλιόμετρα, θα συνδυαστεί με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που υπάρχουν κάτω χαμηλά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αστάθεια και να ξεσπάσουν τοπικές καταιγίδες, μπόρες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις, σε περιοχές της επικράτειας (Πελοπόννησος, κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία και Θράκη).

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και βορειανατολικούς μέσα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις. Ο βορειοανατολικός άνεμος θα ξηράνει την ατμόσφαιρα και θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση σήμερα στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, καθώς θα σημειωθούν λίγες συννεφιές οι οποίες θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με τις εντάσεις τους να είναι γύρω στα 3-4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς, αργά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη, θα σημειωθούν λίγες συννεφιές οι οποίες όσο πηγαίνουμε προς το απόγευμα θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες ακόμη και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, καθώς θα πνέουν με μέτριες, στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αύριο, Παρασκευή, θα είναι μέρα αστάθειας, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Ομως από το Σάββατο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα «μπει» το μελτέμι στο Αιγαίο και θα ενισχυθούν οι άνεμοι γύρω στους 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να περιορίσει την αστάθεια και θα εκτοπίσει τη ζέστη κυρίως προς τη δυτική Ελλάδα, στους 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Από Δευτέρα και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το μελτέμι και θα δώσει χώρο σε πιο θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα έρθουν στη χώρα μας από την περιοχή της βόρειας Αφρικής. Οπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από Τρίτη έως την Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης, με θερμοκρασίες ακόμη και στους 39 βαθμούς Κελσίου, ίσως και υψηλότερες.

Από το άλλο Σαββατοκύριακο και στην συνέχεια θα υπάρξει εκ νέου αποκλιμάκωση του φαινομένου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟPEN, η χώρα βρίσκεται σε «κλοιό» θερμών αερίων μαζών και κατά διαστήματα αυτά θα θερμά κύματα θα έρχονται προς τη χώρα μας.

Αρναούτογλου: Ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 42-43 °C

Σε ανάρτηση που πραγματοποίησε σήμερα ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο facebook, τόνισε ότι ο καύσωνας είναι «προ των πυλών», με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, στον πίνακα που παρέθεσε ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνει την θερμοκρασία να αυξάνεται προοδευτικά από την Παρασκευή (7/6) μέχρι και την Πέμπτη (13/6). Στο γράφημα η μέση θερμοκρασία ξεκινάει από τους 32 βαθμούς Κελσίου και φτάνει μέχρι τους 40, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Κρήτης, που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει την Πέμπτη ακόμη και στους 42-43 °C.

Παράλληλα, στις ορεινές περιοχές με 500-1.000 μέτρα υψόμετρο η θερμοκρασία θα είναι 3-6 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γραφήματος, όπως το ίδιο ισχύει και αντίστοιχα για τις παραθαλάσσιες περιοχές που η θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αρνιακός: Κύμα ζέστης θα φέρει θερμοκρασίες άνω των 40 °C

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, Τάσο Αρνιακό, η θερμοκρασία από σήμερα μέχρι και το Σάββατο -με την βοήθεια και των βοριάδων- αναμένεται να πέσει μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας μια αίσθηση ανακούφισης, διότι από την Κυριακή και στην συνέχεια ο καύσωνας θα είναι «προ των πυλών» και ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Οι περιοχές που θα πλήξει περισσότερο η ζέστη, θα είναι οι πεδιάδες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα.

Το κύμα ζέστης θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή και από το Σαββατοκύριακο το επόμενο θα αρχίσει ο υδράργυρος να υποχωρεί.

Γιαννόπουλος: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας πριν από τον καύσωνα

Σήμερα υποχωρεί η λίγο η θερμοκρασία, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Οι τοπικές μεσημεριανές καταιγίδες σήμερα δεν αποκλείεται πολύ τοπικά να έχουν έντονο χαρακτήρα, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο στη δυτική Μακεδονία να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα θερμόμετρα στα νότια ηπειρωτικά και τοπικά στη νότια Κρήτη και την Ρόδο θα φτάσουν ακόμη και 37-38 βαθμούς.

Παρασκευή και Σάββατο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στα ανατολικά, ενώ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Η Κυριακή, θα είναι μια καλοκαιρινή ημέρα με αίθριο ουρανό, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει λίγο τοπικά στα ηπειρωτικά και θα φτάσει μέχρι και τους 36 βαθμούς.

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο, ενώ από την Τρίτη και μετά θα βρισκόμαστε σε τροχιά καύσωνα, του πρώτου για φέτος, και από τους πιο πρώιμους των τελευταίων 20 χρόνων.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από την Τρίτη και μετά θα ξεπερνά τους 38 βαθμούς. Με τα πρώτα στοιχεία, η διάρκεια του θερμού αυτού επεισοδίου, θα ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.