Το 2024 κάνει ποδαρικό με κοκτέιλ ιώσεων, κορωνοϊό και γρίπη-Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο
Η εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία από το «κοκτέιλ» ιώσεων, κορωνοϊού και γρίπης σε συνδυασμό με τις «δυσοίωνες» προβλέψεις των ειδικών για τις εορταστικές μαζώξεις, περί αύξησης των κρουσμάτων συνθέτουν το παζλ των ημερών.
Ο συγχρωτισμός των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση στα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και προκαλώντας πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, αποφυγή των επαφών όταν υπάρχουν συμπτώματα, καλό αερισμό των χώρων και υγιεινή των χεριών.
Ήδη, στα νοσοκομεία της χώρας σημειώνεται μεγάλη αύξηση προσελεύσεων και εισαγωγών περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι ισχυρές συστάσεις του ΕΟΔΥ
Τις ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες, τις οποίες αποφάσισαν οι εμπειρογνώμονες κατά την πρόσφατη τους συνεδρίαση για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων, καθώς και σε χώρους με συνωστισμό, όπως τα μέσα μεταφοράς.
Η ανακοίνωση, που φέρει τίτλο «Μέτρα προστασίας έναντι του ιού SARS COV-2 & των λοιπών λοιμώξεων αναπνευστικού», αναφέρει:
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Παγώνη: «Όποιος δεν αισθάνεται καλά, κάθεται σπίτι του»
«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, κάθε οικογένεια έχει και έναν ασθενή», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ωστόσο ο κόσμος δε θα κλειστεί μέσα, θα βγει, θα διασκεδάσει, το έχει ανάγκη, αλλά με προσοχή. Αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, δε θα πάει στο ρεβεγιόν ούτε θα βγει έξω, γιατί έτσι θα σταματήσουμε τη μετάδοση».
Ακόμα και αν το τεστ του κορωνοϊού βγει αρνητικό, «αν η κλινική εικόνα είναι η αδιαθεσία και η καταβολή, μένεις σπίτι. Το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και γι’ αυτό τις πρώτες ημέρες βγαίνει αρνητικό», συμπληρώνει η κα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ο ιός μεταδίδεται.
«Ας μην το προσπεράσουμε έτσι, ας είμαστε προσεκτικοί γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση, αυτός είναι ο στόχος».