Πώς άρπαξαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ - Οι «μαϊμού» εταιρείες και το «ξέπλυμα» μέσα από τραπεζικά σχήματα
Άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος για το κύκλωμα που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη και αποδομήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα (11/12) σε 11 συλλήψεις με τη σχηματισθείσα δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.
Από τους 11 που συνελήφθησαν, οι 10 είναι μέλη της οργάνωσης ενώ, μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις αρχηγοί με τον έναν από αυτούς να είναι λογιστής. Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα προηγμένες οικονομικές γνώσεις τα οποία, μέσα από σκιώδη και πολυδαίδαλα εταιρικά και τραπεζικά σχήματα, κατάφεραν να δρουν εν κρυπτώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που εισέπρατταν είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.
«Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα προχωρημένες οικονομικές γνώσεις. Γνώριζαν πως να κινούνται τραπεζικά ώστε να αποκρύπτουν τα ίχνη τους. Χρειάστηκε πολύμηνη και μεθοδευμένη έρευνα για την αποκάλυψη της δράσης τους. Μόνο οι αναλήψεις και οι τραπεζικές κινήσεις που είχαν κάνει ήταν περισσότερες από 50.000», εξήγησαν στο protothema.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Η «αγάπη» για την τεχνολογία και τα παραστατικά «μαϊμού»
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη».
«Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».
Οι shell-companies και τα πρόσωπα «φαντάσματα»
Ως προς τη μέθοδο για την υλοποίηση των δράσεων, οι εταιρείες (shell-companies) που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.
«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρείες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ» αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.
Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης, αξιοποίησαν την υποδομή των επιχειρήσεων που σύστηναν και κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων με τη μορφή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.
Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε 69 εικονικές εταιρείες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιρειών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.
Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 54.186 ευρώ,
- 2 πιστόλια,
- 2 καραμπίνες,
- πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
- 6 μαχαίρια,
- σιδερογροθιά,
- 8 πολυτελή οχήματα,
- 59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
- 171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και
- πλήθος κινητών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.
Πηγή: Protothema.gr