Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας από τον σεισμό στην Αταλάντη (photos)

Αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός στην Αταλάντη, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, στους κατοίκους της περιοχής.

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega «o σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το lamiareport.gr.

Ζημιές από τον σεισμό στην Αταλάντη

Στους δρόμους και η Πυροσβεστική

Από τα πρώτα λεπτά του μεγάλου σεισμού, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου βρέθηκε στους δρόμους, ενώ είχε άμεση επαφή με τους Διοικητές Νομών και ειδικά με τους επικεφαλής σε Φθιώτιδα και Βοιωτία ώστε να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή.

Ο κ. Αποστόλου βρέθηκε γρήγορα σε Καλαπόδι, Έξαρχο, Σφάκα στη Φθιώτιδα και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες.

Ειδικότερα στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο.

Ζημιές από τον σεισμό στην Αταλάντη

Ενημέρωση για το σεισμό από το Δήμο Λοκρών

Στις 17:30 ο Δήμος Λοκρών προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση: «Ο σεισμός έντασης 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο το Δήμο μας έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές με εξαίρεση μεμονωμένα προβλήματα σε οικίες στον Έξαρχο και το Καλαπόδι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς που παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε όλοι σας για τον σεισμό στην περιοχή μας».

Οι μετασεισμοί

Αν και η μετασεισμική ακολουθία βαίνει φυσιολογικά μειούμενη, με δεκάδες μικροσεισμούς, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν στα 2,8 Ρίχτερ, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Οι ενέργειες που ανακοίνωσε η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τον σεισμό:

«Μετά τη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι 101 km ΒΔ της Αθήνας και 13 km ΝΔ της Αταλάντης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.»