Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τα F-35 - Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το πρώτο αεροσκάφος

Μπήκε σήμερα και η τέταρτη – η τελευταία – υπογραφή που απαιτείται για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, καθώς υπέγραψε και ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις.

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς η Ελλάδα, μετά τα Rafale, αποκτά και τα τελευταίας γενιάς αμερικανικά αεροσκάφη.

Τον Φεβρουάριο υπέγραψε πρώτος ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ακολούθησαν οι υπογραφές του προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς και με την υπογραφή του Ρις κλείνει αυτό το κεφάλαιο και ουσιαστικά αυτό που μένει είναι μια τυπική έγκριση από το Κογκρέσο που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα βήματα από εδώ και πέρα

Το ελληνικό αίτημα θα επιστραφεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ και από εκει θα σταλεί στην Αθήνα. Αναμένεται να μεσολαβήσει μια περίοδος 15 – 20 ημερών, μια σιωπηρή παράταση σε περίπτωση που κάποιος αμερικανός νομοθέτης θέλει να διατυπώσει ενστάσεις και στην συνέχεια αναμένεται να έρθει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων λίγο μετά τις εκλογές. Μετά θα ξεκινήσει η περίοδος διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς για να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για 20 + 20 F-35.

Θα συζητηθούν ο οπλισμός που θα φέρουν τα αεροσκάφη, η τελική διαμόρφωση, τα έργα και οι υποδομές που πρέπει να γίνουν στις βάσεις που θα φιλοξενηθούν τα μαχητικά αυτά.

Πρόκεται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Σκόπος είναι να μπουν οι υπογραφές είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2024.

Όπως έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο F-35 αναμένεται να το παραλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία στην Αμερική το 2028 και μέχρι το 2033 – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – η Ελλάδα θα διαθέτει τα πρώτα 20 «αόρατα» και υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία, όπως όλοι παραδέχονται, είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και έρχονται να προστεθούν και στα ραφάλ που έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα μας.