Τουρισμός: Η έλλειψη εργαζομένων πρόβλημα για το 66% των ξενοδοχείων

Τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, ενώ η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων αποτελεί το βασικό «αγκάθι» για τις τουριστικές επιχειρήσεις εν μέσω των, γενικότερα, θετικών προοπτικών για τον κλάδο.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα μάλιστα όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, αποτυπώνεται και στην οικονομική μελέτη «Τάσεις του Επιχειρείν: Τουρισμός» που δημοσιεύει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται, παρά την αναπτυξιακή διάθεση των ελληνικών ξενοδοχείων, το 2023 διατηρεί στοιχεία υψηλής αβεβαιότητας με βασικό εμπόδιο τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού. Καθώς για το 39% αποτελεί «πολύ έντονο πρόβλημα» και για το 27% «έντονο πρόβλημα». Συνολικά δηλαδή το 66% των επιχειρήσεων του κλάδου επισημαίνει το ζήτημα, την ίδια στιγμή που για τις υπόλοiπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 45%.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι το 60% των ξενοδοχείων το 2023, οδηγούνται σε μισθολογικές αυξήσεις με την εκτιμώμενη μεταβολή να φθάνει έως και 20% σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ακόμη πως στη διαμόρφωση της δύσκολης αυτής κατάστασης συνέβαλαν τόσο οι αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες λόγω της πανδημίας, όσο και λόγοι που συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού επαγγέλματος όπως η υψηλή εποχικότητα, απαιτήσεις για προσωπικό υψηλής κατάρτισης, ανάγκη μετακίνησης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Τι λένε οι εργαζόμενοι για τις ελλείψεις

 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πέραν των παραπάνω λόγων επισημαίνουν και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, όπως τα εξαντλητικά ωράρια αλλά και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν συχνά, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν για καλοκαιρινή σεζόν σε νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας -και ενώ ήδη πολλοί εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει από τους δύο κλάδους αναζητώντας αλλού εργασία- αρκετοί από όσους παρέμειναν, «ήρθαν αντιμέτωποι με την «εργοδοτική παραβατικότητα, όπως απλήρωτες υπερωρίες, εργασία χωρίς ρεπό και καταστρατήγηση των συμβάσεων εργασίας».

Τα κενά συνολικά σε εστίαση και τουρισμό που πέρσι σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ έφταναν τις 60.000, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος, εκτιμά ο κ. Χότζογλου, ενώ μία πρώτη εικόνα καταγράφηκε κατά την περίοδο του Πάσχα. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο ότι λόγω των κενών στο προσωπικό «σε μεγάλο resort που λειτούργησε το Πάσχα, αντιστοιχούσε ένας σερβιτόρος σε 55 πελάτες», με τους εργαζόμενους να καλούνται να εργάζονται 10 και 12 ώρες την ημέρα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.