Στο φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας απελευθερώθηκε Χρυσαετός

Απελευθερώθηκε στο φυσικό περιβάλλον της Πάρνηθας ένας Χρυσαετός την Πέμπτη (11/5), που πριν από οκτώ μήνες είχε διαγνωστεί με πρόβλημα γενετικής δυσμορφίας -πολυμελίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σάββατο (13/5).

Ειδικότερα, ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) χρειάστηκε να χειρουργηθεί, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκε ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης του από το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας ούτως ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη θηρευτική δυνατότητα για να επιβιώσει.
Απελευθέρωση Χρυσαετού στο φυσικό περιβάλλον της ΠάρνηθαςΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η εγχείρησή του πραγματοποιήθηκε στο Κτηνιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ, ενώ η απελευθέρωσή του πραγματοποιήθηκε από τη γενική διεύθυνση δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες της Αττικής, το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας, την ΑΝΙΜΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Πριν την απελευθέρωση του πτηνού διενεργήθηκαν οι απαραίτητες γενετικές και λοιπές εξετάσεις, ακολούθησε η γνωμάτευση επιτροπής ειδικών κτηνιάτρων, γενετιστών και ειδικών δασολόγων, οι οποίοι αξιολόγησαν τα αποτελέσματα και τη φυσική κατάσταση του αρπακτικού πτηνού και κατέληξαν σε πρόταση για τον περαιτέρω χειρισμό του.

Επιπλέον, πριν την απελευθέρωση τοποθετήθηκε μεταλλικός δακτύλιος αναγνώρισης, πομπός παρακολούθησης και έγινε αποχρωματισμός δύο πρωτευόντων φτερών για την αναγνώριση του πτηνού από απόσταση.

 

Οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή που είχε την εποπτεία του μοναδικού αυτού περιστατικού, θα συνεχίσουν την περαιτέρω διερεύνηση του γενετικού προφίλ του πτηνού.

Γιατί απελευθερώθηκε στην Πάρνηθα;

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής απελευθέρωσης, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, έγινε επειδή δεν υπάρχουν ενεργές επικράτειες άλλων ανταγωνιστικών ατόμων του ιδίου είδους, εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσαρμογής του και η ευχέρεια εξεύρεσης του κατάλληλου ενδιαιτήματος και επιπλέον απαγορεύεται η θήρα.

Στην περιοχή αυτή υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση τόσο των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών Αττικής, της οικείας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και δεν έχει καταγραφεί χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει πως «στόχος της απελευθέρωσης του Χρυσαετού είναι να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα και στην ορθολογική διαχείριση της άγριας πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας».

Ο γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του πολύ δύσκολου και επίπονου προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ, ειδικοί κτηνίατροι και δασολόγοι, δασικοί υπάλληλοι, η ΑΝΙΜΑ και φυσικά οι εκπαιδευτές από το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας.

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού του ρόλου τους από όλους».