Θερμοπληξία και έλλειψη οξυγόνου τα αίτια θανάτου του βρέφους στην Άρτα

Η συσσώρευση υγρών στον πνεύμονα που προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα αναφέρεται ως αιτία θανάτου στην ιατροδικαστική έκθεση για το 5,5 μηνών βρέφος από την Άρτα, το οποίο έμεινε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητο ξεχασμένο από τον πατέρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το βρέφος υπέστη αίσθημα ασφυξίας εφίδρωση, συριγμό στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχα, δυσκολία αναπνοής, υποξία, με αποτέλεσμα να υποστεί πνευμονικό οίδημα που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας ταχυκαρδία και κυάνωση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Τρίτης ο 37χρονος πατέρας πήρε το 5,5 μηνών κοριτσάκι του περίπου στις 7 το πρωί για να το πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Για άγνωστο λόγο, αυτό δεν συνέβη. Ο πατέρας στάθμευσε το αυτοκίνητο του και χωρίς να αντιληφθεί ότι είχε ξεχάσει το μωρό δεμένο στο καρεκλάκι του, στο πίσω κάθισμα του ΙΧ του, πήρε το υπηρεσιακό όχημα και μετέβη στη Λευκάδα εξαιτίας μιας βλάβης.

Το αυτοκίνητο στο οποίο ο πατέρας είχε ξεχάσει το βρέφος ήταν σε ένα σημείο απ’ όπου διέρχονται πολίτες, αλλά είχε φιμέ τζάμια και γι’ αυτό κανείς δεν είδε το μωρό και δεν ειδοποίησε τις Αρχές.

 

Όταν η 27χρονη μητέρα του μόλις 5,5 μηνών βρέφους κάλεσε τον 37χρονο σύζυγό της για να ρωτήσει γιατί δεν πήγε το παιδί στο βρεφονηπιακό σταθμό, ο πατέρας συνειδητοποιήσε τι είχε συμβεί και σοκαρισμένος, είπε στη σύζυγό του: «Κλείσε γρήγορα, ξέχασα το μωρό στο αυτοκίνητο».

Όταν επέστρεψε στο όχημα που είχε αφήσει το παιδί του, το βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του και με αφρούς στο στόμα.

«Να μην το ζήσει κανείς…» – Τα πρώτα λόγια του τραγικού πατέρα

Στον 37χρονο, που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα, ασκήθηκε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου και θα κρατηθεί έως την Παρασκευή που θα απολογηθεί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο συνήγορός του, Δημήτρης Λαμπράκης, είπε ότι το μήνυμα που στέλνει ο εντολέας του είναι να «μη ζήσει κανένας άνθρωπος αυτή την κατάσταση».

Μάλιστα ανέφερε ότι τόσο ο πατέρας όσο και η 27χρονη μητέρα επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους, μόλις συνειδητοποίησαν ότι το μωρό τους δε ζει.

«Ο πατέρας πήγαινε το μωρό κάθε μέρα στον σταθμό το πρωί»

Συγγενείς και φίλοι περιγράφουν τον 37χρονο πατέρα ως ένα γονιό ιδιαίτερα τρυφερό που περνούσε συνεχώς χρόνο με την 5,5 μηνών κορούλα του.

«Ναι, ναι το είχε μόνιμα μαζί του. Και το πήγαινε κάθε πρωί και το μεσημέρι το έπαιρνε η μητέρα, η Μαρία» λέει ο θείος του 37χρονου, μιλώντας στο LIVE NEWS.

Χαμηλών τόνων και άνθρωπος του μεροκάματου, ο 37χρονος έχει καταγωγή από την Άρτα κι εργάζεται ως υπάλληλος στο ΔΕΔΔΗΕ.

«Σε αφασία ο πατέρας – Σε καταστολή η μητέρα»

Τόσο ο πατέρας του μωρού όσο και η μητέρα από την πρώτη στιγμή δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν το κακό που συνέβη. Οι δυο τους κατέρρευσαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου μεταφέρθηκε η σορός του μωρού τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ώρες, ο πατέρας μονολογούσε ότι ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Συγγενείς της 27χρονης μητέρας, βρέθηκαν στο νοσοκομείο με απειλητικές διαθέσεις εναντίον του πατέρα, φτάνοντας να τον απειλήσουν για τη ζωή του, καταλογίζοντάς του την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατο του μωρού, ωστόσο δεν προχώρησαν σε κάτι παραπάνω.

Ο θείος του 37χρονου λέει στο LIVE NEWS πως είδε τον ανιψιό του ουσιαστικά αναίσθητο μέσα στον θάλαμο της πνευμονολογικής, μη μπορώντας να διαχειριστεί πως το δικό του εγκληματικό λάθος στέρησε τη ζωή στο ίδιο του το παιδί.

«Αναίσθητος, κάτω στην πνευμονολογική είναι. Δεν μπορεί να πει ούτε κουβέντα. Έχει αφασία. Είναι αναίσθητος εντελώς» περιγράφει. «Ακόμα δεν μιλάει… Έχει πάθει σοκ. Δεν έχουμε (επαφή), είναι με ψυχολόγους και τέτοια. Του κάνουν ψυχολογική υποστήριξη, έχει πάθει σοκ σου είπα. Το ξέχασε μέσα και πήγε για δουλειά» λένε συγγενείς του τραγικού πατέρα.

Σε καταστολή βρίσκεται και η 27χρονη μητέρα του άτυχου βρέφους, στην οποία ομοίως χορηγήθηκαν χάπια λόγω της κακής ψυχολογικής της κατάστασης ενώ παρακολουθείται από ψυχολόγους.

Συγγενής της 27χρονης μητέρας δήλωσε: «Ναι, ναι εδώ στο νοσοκομείο είναι αλλά δεν ξέρω κι εγώ τίποτα. Η μητέρα είναι ακόμα με τους ψυχολόγους».

Η 27χρονη ως εργαζόμενη μητέρα έπρεπε να αποχωριστεί το παιδί της και να επιστρέψει στη δουλειά της.

«Μια χαρά ήταν, είχαν ένα παιδάκι κι είχαν και την δουλειά τους. Πήγαιναν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, τώρα από εκεί και πέρα. Λένε ότι έμεινε μέσα, ότι το ξέχασε. Το μυαλό του ανθρώπου καμιά φορά…» λέει θείος της 27χρονης μητέρας και για τον 37χρονο τονίζει: «Μια χαρά παιδί ήταν, δεν είχαν προβλήματα».