Εκατό παραβιάσεις σε δύο ημέρες από τουρκικά μαχητικά

Οι Τούρκοι μέσα σε 48 ώρες πραγματοποίησαν εκατό παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με τουρκικά μαχητικά. Οι 65 από αυτές καταγράφηκαν την Πέμπτη (19/03) και άλλες 38 σημειώθηκαν την Παρασκευή (20/03).

Συγκεκριμένα την Πέμπτη (19/03), τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβίασαν συνολικά δώδεκα αεροσκάφη, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 και δύο ελικόπτερα. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, τα δώδεκα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αιγαίο σε τέσσερις σχηματισμούς πριν «αναγνωριστούν και αναχαιτιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

Μια ημέρα αργότερα, την Παρασκευή (20/03) συνολικά δεκατέσσερα αεροσκάφη, έξι εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 38 παραβιάσεις πάνω από όλο το Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά, ένα εκ των οποίων ήταν ιπτάμενο ραντάρ, παραβίασαν το FIR πάνω από το Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε τρεις σχηματισμούς ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές.

Κατά την πάγια τακτική, όπως ανακοινώνεται από το ΓΕΕΘΑ, «όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Όπως περιγράφεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο πλους του τουρκικού πολεμικού πλοίου εντός ελληνικής χωρικής θάλασσας διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης δεδομένου ότι το «TCG Poyraz» παρέμεινε κρατημένο ανατολικά του Αγαθονησίου.