Δολοφονίες, εκρήξεις και επίθεση με αέριο σε εβραϊκό εστιατόριο στην Αθήνα ετοίμαζαν οι τρομοκράτες

Χτύπημα σε εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων που συστεγάζεται με συναγωγή, σχεδίαζαν οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδίαζαν χτύπημα με αέριο, για λογαριασμό του Ιράν, σε εστιατόριο, ισραηλινών συμφερόντων, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, οι οποίοι λάμβαναν οδηγίες και κατευθύνσεις από ομοεθνή τους από το εξωτερικό.

Φέρεται, δε, να προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων προκειμένου να προβούν σε ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ σήμερα το πρωί οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Δίωξη για συγκρότηση σε τρομοκρατική οργάνωση

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στους τρομοκράτες

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής , στην επαρχία και συγκεκριμένα στη Σπάρτη και στη Ζάκυνθο όπου ήταν μόνιμοι κάτοικοι. Σημειώνεται ότι δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα, γεγονός που προστίθεται στις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για ομάδα πακιστανών υπηκόων τρομοκρατών που ετοίμαζαν επίθεση κατά ισραηλινών πολιτών ή στόχων. Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον τρομοκρατικό πυρήνα διεθνούς τρομοκρατίας. Έτσι, τον Φεβρουάριο, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επίπεδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο πακιστανοί ιρανικής καταγωγής τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο. Διαμένει στο Ιράν και δίνει οδηγίες στην υπόλοιπη οργάνωση για τρομοκρατικά χτυπήματα. Όπως διαπιστώθηκε επίσης, τόσο οι δύο συλληφθέντες όσο και ο εγκέφαλος κατάγονται από το ίδιο χωριό.

Στόχος εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν στόχευαν δηλαδή να πλήξουν ελληνικούς στόχους, αλλά χώρους και πρόσωπα εβραϊκού–ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στόχος των τρομοκρατών ήταν το εβραϊκό εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10. Στην ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Chabad House of Athens, ο οποίος είναι άτυπος χώρος εβραϊκής συναγωγής, ως εκ τούτου, το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες θα είχε και συμβολικό χαρακτήρα.

Όπως προέκυψε, οι ενέργειες τους βρίσκονταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο προχωρούσαν σε κατοπτεύσεις χώρων, παρακολουθήσεις στόχων και αναλυτικό σχεδιασμό. Ο τρόπος για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται να άλλαξε αρκετές φορές. Αρχικά φέρεται να είχαν αποφασίσει την χρήση δηλητηριώδους αερίου, ενώ στη συνέχεια τροποποίησαν την μέθοδο σχεδιάζοντας επίθεση με πυροβόλα όπλα, ακόμα και χρήση εκρηκτικών.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση της ΕΥΠ, η επίθεση επρόκειτο να γίνει σε άμεσο χρόνο, με προφανές αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα σε μια πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Αθήνα και να δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, καθώς μπαίνει η τουριστική περίοδος.

Στο σημείο αυτό, η ΕΥΠ αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)/Αντιτρομοκρατικής για το επιχειρησιακό σκέλος και την σύλληψη των τρομοκρατών με τη συντονισμένη επιχείρηση που προαναφέρθηκε σε Σπάρτη και Ζάκυνθο, με στόχο να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

Θεοδωρικάκος: «Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια για την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ»

Την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και την σύλληψη δύο αλλοδαπών που ετοίμαζαν χτύπημα με θύματα στην Αθήνα, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media.

Στην ανάρτηση του ο υπουργός αναφέρει:

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».