Εβδομάδα απολογιών για τα Τέμπη - Ενισχύεται συνεχώς η δικογραφία για το δυστύχημα

Εβδομάδα απολογιών ξεκινάει από αύριο, Δευτέρα (27/3) για τους δύο σταθμάρχες και τον επιθεωρητή, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (27/3) πρόκειται να περάσει το κατώφλι του ειδικού εφέτη – ανακριτή για την απολογία του ο συμβασιούχος σταθμάρχης, ενώ την επομένη, δηλαδή, την Τρίτη (28/3), αναμένεται να απολογηθεί ο παλαιότερος σταθμάρχης,που έφυγε νωρίτερα από τη βάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι, εναντίον των δύο σταθμαρχών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή.

Με τη σειρά του, ο επιθεωρητής της βάρδιας αναμένεται να καταθέσει με υπόμνημα την απολογία του την προσεχή Πέμπτη (30/3).

Να σημειωθεί ότι, ο επιθεωρητής είχε λάβει αναρρωτική άδεια μετά την τραγωδία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, χωρίς να υποβληθεί σε καμία διαγνωστική εξέταση και χωρίς να προσέλθει στο ΤΕΠ του ΓΝ Βόλου.

Για το περιστατικό αυτό είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Συνεχώς νέα στοιχεία στη δικογραφία

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, καλείται να εξετάσει μια μεγάλη δικογραφία, που συμπληρώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία, με τον δικαστικό λειτουργό να έχει ήδη καλέσει σε απολογία τους δύο σταθμάρχες και τον προϊστάμενό τους και να ετοιμάζεται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει στο «στόχαστρο» και νέα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, στις έρευνες του ειδικού εφέτη ανακριτή εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο ο άπειρος σταθμάρχης βρέθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της βάρδιας της 28ης Φεβρουαρίου.

Σε αυτή τη βάση, η δικαστική έρευνα θα επικεντρωθεί και στα ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ που ευθύνονται για την τοποθέτηση του σταθμάρχη στη θέση αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ο επιθεωρητής που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις 3 Μαρτίου του 2023 ενώπιον της πρώτης ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση, άφησε αιχμές για στελέχη του ΟΣΕ και της ΡΑΣ, λέγοντας πως ο σταθμάρχης ανέλαβε από την 1-2-2023 κανονικά καθήκοντα, ως πιστοποιημένος και ικανός από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.