Bild: Οι χώρες που σηκώνουν το «βάρος» του μεταναστευτικού - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία, είναι οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, σηκώνουν «δυσανάλογο για τον πληθυσμό τους βάρος», σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Όπως αναδεικνύεται από τον κατάλογο, η Ελλάδα δέχεται το 6,81%, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%, ενώ η Κύπρος δέχεται 1,36% παρότι θα της αναλογούσε μόνο το 0,18%. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία δέχεται το 35,42% του συνόλου των αιτούντων, αν και της αναλογεί το 22,05%. Η Αυστρία αναλαμβάνει το 4,85%, ενώ θα έπρεπε να περιορίζεται στο 2,46%.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η Ολλανδία, η οποία δέχεται το 0,64%, ενώ θα της αναλογούσε το 1,64%, επιδιώκει την εφαρμογή κανόνα κατανομής με βάση όχι τον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά την οικονομική της δύναμη.

 

Ένα πάντως από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αφορά την Πολωνία, η οποία δέχεται το 0,86% του συνόλου των αιτήσεων, αν και θα έπρεπε – με το πληθυσμιακό κριτήριο – να δέχεται το 6,25%.

Η BILD φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισημαίνει ότι «τους πρώτους μήνες του 2023 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 177% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς νέων μεταναστών από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, με αύξηση 278%».

Ο κ. Μηταράκης ζητά επίσης, αναφέρει η εφημερίδα, συνολική βοήθεια από την ΕΕ, ειδικά στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς στην Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί ακόμη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από τη συγκεκριμένη περιοχή.