Τέμπη: Άμεση η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα που θα επιδικάζονται από τα δικαστήρια

Οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για τα θύματα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες θα κηρύσσονται άμεσα εκτελεστές, δηλαδή θα λαμβάνουν τα ποσά που θα επιδικάζονται, χωρίς να χρειάζεται να φθάνουν έως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα, θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, διευκολύνσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών ως προς την ικανοποίηση αστικών αξιώσεων που θα εγείρουν, ενώ τους παρέχεται, αν επιθυμούν δωρεάν νομική βοήθεια.
Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226 του 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) ή να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Ακόμη, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηρόδρομο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας δήλωσε τα εξής.

Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών, που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019.

Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή. Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».