Προχωρά το μεγάλο έργο για την Εθνική οδό Πατρών - Πύργου (video)

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα φέρει πιο κοντά την Αθήνα στον Πύργο και θα ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει η Ολυμπία Οδός.

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι εργασίες στον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, ο οποίος θα δώσει τέλος στον δρόμο καρμανιόλα και θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, ανέφερε ότι το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι εργασίες βρίσκονται στο 11%.

Οι εργασίες αφορούν πρόδρομες εργασίες όπως καθαρισμούς, κατασκευή επιχωμάτων, επεκτάσεις οχετών, ανακατασκευή Κάτω Διαβάσεων για τη διέλευση τοπικών οδών, εκσκαφές πλευρικών οδών, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και μετακίνηση υφιστάμενων δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Ο ρυθμός προόδου των εργασιών θα αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση των πιο χρονοβόρων αρχικών φάσεων του έργου. Σήμερα απασχολούνται στα τρία εργοτάξια περίπου 500 εργαζόμενοι.

Παράλληλα, ο κ. Παπανικόλας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη, στην προσβασιμότητα, στη μεταφορά προϊόντων και στην αύξηση του τουρισμού της περιοχής.

Όπως έχει γνωστοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, o οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος θα είναι έτοιμος εντός του 2025, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο σε 2 ώρες και 45 λεπτά.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 216 χρηματοδοτούνται από την Ολυμπία Οδό (106 εκατ. ευρώ από δάνεια και 10 εκατ. ίδια κεφάλαια) και τα υπόλοιπα από την ΕΕ και το ελληνικό Δημόσιο.

Με μήκος περίπου 75 χλμ. το έργο διαιρείται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στη διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού σε τμήμα 13 χλμ. από το Μιντιλόγλι έως και την Κάτω Αχαΐα, ενώ το δεύτερο στην κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου μήκους 62 χλμ. με νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωρηστική νησίσα, ενώ -μεταξύ άλλων- θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα), 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις.

Όπως αναφέρει η Ολυμπία Οδός, όλες οι καινοτομίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Πάτρα, αρχής γενομένης από το χιλιομετρικό σύστημα χρέωσης Hybrid, θα είναι σε χρήση από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας Πατρών- Πύργου.