Διαμαρτυρία φοιτητών και πολιτών για την απομάκρυνση του Θ.Αμπαζή

Σάλος, με έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών και φοιτητών, έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα με αφορμή την επιθυμία του Δήμαρχου Πατρών κ.Κώστας Πελετίδη να αντικαταστήσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας κ.Θεόδωρο Αμπαζή. Τη θέση ενδέχεται να αναλάβει ο κ.Κώστας Καζάκος, χωρίς να έχει όμως ανακοινωθεί κάτι επισήμως από τις δημοτικές αρχές.

Ο Θεόδωρος Αμπαζής, γνωστός για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών ως ο πιο επιτυχημένος καλλιτεχνικός Διευθυντής των τελευταίων χρόνων, ο πιο δημιουργικός, ο λιγότερο σπάταλος, ο μόνος που αγκάλιασε την τοπική δημιουργία χωρίς προκλήσεις  και παρενοχλήσεις, δίνοντας ουσία σε ένα θεσμό που είχε συνηθίσει να παραπατάει και να ακκίζεται με ελαφρότητες. Οι φοιτητές, έχοντας την στήριξη της τοπικής κοινότητας, απαιτούν την παραμονή του κ. Αμπαζή ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του, ένα έργο που μεταξύ άλλων πρόσφερε δωρεάν θεατρικές δομές όχι μόνο για τους σπουδαστές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αλλά και για τους κατοίκους της Πάτρας.

Οι φοιτητές, με επιστολή τους στο Δήμαρχο Πατρέων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καθόλου τη λογική του χρίσματος του Θοδωρή Αμπαζή ως Καλλιτεχνικού διευθυντή δια βίου. Παρ’ όλα αυτά, η απομάκρυνση του τώρα από αυτήν τη θέση διακινδυνεύει να μείνει στη μέση όλο το εγχείρημα, που μπορεί να ξεκινά από προσωπικό όραμα, αλλά πλέον έχει μετουσιωθεί σε συλλογικό. Δεν στηρίζουμε την ματαιοδοξία ενός προσώπου, αλλά τη δημιουργία μιας δομής που θα έχει μέλλον και συνέχεια». Επιμένουν στην άποψη ότι αίτημα τους ουσιαστικά είναι η τήρηση μιας ιδέας και όχι μιας θέσης, μιας ιδέας που θα καταρρεύσει με την απομάκρυνση του κ. Αμπαζή εφόσον θα παραμείνει ανολοκλήρωτη, καθώς τα άτομα που την πλαισιώνουν θα μείνουν μετέωροι. Αξίζει αν σημειωθεί ότι σύνθημα στις πρόσφατες διαμαρτυρίες τους είναι το «η τέχνη έπεσε σε κόμμα».

Η τοπική κοινωνία της Πάτρας από την πλευρά της στηρίζει το αίτημα και τις διαμαρτυρίες των φοιτητών. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της τέως προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, κ. Νανάς Πατρώνη: «Δήμαρχε άκου το λαό της πόλης σου, έχεις μια ευκαιρία να δείξεις ότι αγαπάς και να νοιάζεσαι γι’ αυτή την πόλη», τονίζοντας την μεγάλη επιθυμία των πολιτών να παραμείνει ο κ. Αμπαζής στη θέση του.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλο αυτό γίνεται στο όνομα κομματικών παρεμβάσεων που θέλουν την προώθηση στη συγκεκριμένη θέση κάποιου ατόμου που διαθέτει  φιλικά προσκείμενες σχέσεις με τη δημοτική αρχή.

Δείτε τις φωτογραφίες από την χθεσινή (19/03) διαμαρτυρία:

1

2

3