Η Ρωσίδα κατάσκοπος που έγινε Ελληνίδα με 5 εκατ. ευρώ, με πιστοποιητικό νεκρού μωρού - Πώς την εντόπισε η ΕΥΠ

Τη δράση της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα και έκανε διπλή ζωή με κλεμμένη ταυτότητα, ξεσκέπασε η ΕΥΠ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα.

Η ΕΥΠ αποκάλυψε ότι η κατάσκοπος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα.

Πώς εντόπισαν οι Αρχές τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα»

Η Ρωσίδα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, είχε το κατάστημα «Γαλάζιο» στο Παγκράτι, όπου πουλούσε πλεκτά και προϊόντα πλεκτικής.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έβαλαν στο στόχαστρο την υπόθεση κατόπιν πληροφόρησης τον Ιανουάριο για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα.

Μετά από έρευνα στο Ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία έγχαρτου και ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς είχαν κοπεί σελίδες και έπειτα είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.

Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες Υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιrena Alexandrovna Smireva.

Το μωρό που πέθανε στη γέννα και το πιστοποιητικό γέννησης της κατασκόπου

Η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε (πλαστή) ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991 – φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Η κατάσκοπος διέφυγε στη Ρωσία τον Ιανουάριο

Η κατάσκοπος διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα.

Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη (του πλήρωσε τα νοίκια) και την υπάλληλό της «Κατερίνα» και, επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos», ο οποίος έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.

Φέρεται να είχε σχέση στη Βραζιλία και η σύντροφός του να τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Πλήρη άγνοια για την πραγματική ταυτότητα της κατασκόπου είχαν η υπάλληλος και ένα άτομο με το οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση, όπως δήλωσαν.

Η κατάσκοπος εμφανιζόταν ως Ελληνίδα «Μαρία»

Η Ιρίνα, που εμφανιζόταν ως Ελληνίδα «Μαρία», είχε εξαπατήσει και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους που δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα και, φυσικά, τη μυστική δράση της. Με την ελληνική ταυτότητα η Ιρίνα μπορούσε να κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη.

Είναι προφανές πως η δράση της δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε. θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα.

ΕΥΠ: Η κατάσκοπος δρούσε στην Ελλάδα υπό «βαθύ κάλυμμα»

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «η ΕΥΠ προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

«Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

ΕΥΠ: Οι «illegals» και η δράση τους σε άλλες χώρες

«Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», αναφέρει στη ανακοίνωση η ΕΥΠ.

«Το προφίλ και η δράση της “Μαρίας Τ.” παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των “illegals”. Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της “Μαρίας Τ.” εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή “Irina” να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στη χώρα μας, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της “Μαρίας Τ.” δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της Υπηρεσίας έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.

H κατάσκοπος έγινε «Ελληνίδα» με 5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ελληνικά νόμιμα έγγραφα εμφανίζεται ως «Μαρία Τσάλλα», 32 ετών, ενώ τα πραγματικά της στοιχεία είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από τη Μόσχα και 35 ετών.

Ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών και έναν χρόνο αργότερα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα, με νόμιμα χαρτιά. Δηλώνει φωτογράφος και άνοιξε ένα κατάστημα με την επωνυμία «Galazio» στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής, ενώ λάμβανε μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μεταμορφωθεί σε «Μαρία Τσάλλα», η διαδικασία για την «κατασκευή χαρακτήρων» στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Την έκαναν «φάντασμα» οι ρωσικές αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο μήνες οι Αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφό της. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλεσαν την «Τσάλλα» στη Μόσχα για να την «εξαφανίσουν», φοβούμενες μην αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των «illegals».