ΕΛ.ΑΣ: 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις στα επεισόδια - Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί

Ανακοίνωση για το πως κύλησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ, κάνοντας λόγο για περίπου 30.000 διαδηλωτές, 14 προσαγωγές, 3 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα, ωστόσο μία μικρή ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στην πορεία και προχώρησαν σε επεισόδια, προκαλώντας φθορές, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη

«Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη, στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος αυτών που συμμετείχαν στην πορεία, στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

ΕΛ.ΑΣ: 14 προσαγωγές εκ των οποίων 3 συλλήψεις -Τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.