Αλλάζουν οι δρόμοι της Αθήνας - Τα έργα που θα «μεταμορφώσουν» την Αττική

Σε μια ασφαλέστερη πόλη θα μεταμορφωθεί η Αθήνα μόλις ολοκληρωθεί η δέσμη έργων που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δείτε ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν ανά δήμο της πρωτεύουσας.

Μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους βρίσκονται προ των πυλών, μετά την ένταξη πρόσθετων έργων οδικής ασφάλειας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια δέσμη έργων ύψους 161 εκατ. ευρώ που αφορούν συνολικά 76 δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αττικής, όπου -μεταξύ άλλων- προβλέπεται η βελτίωση σημαντικών οδικών αξόνων μέσω έργων όπως η βελτίωση του ασφαλτοτάπητα και η διάνοιξη οδών.

Η δέσμη μέτρων εντάχθηκε στο “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη στις 9 Φεβρουαρίου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου της Αθήνας ανά δήμο

Σπατών-Αρτέμιδος -2.240.000 ευρώ

Αναβάθμιση Οδικής Ασφάλειας και Προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στο Ιστορικό Κέντρο Δ.Ε. Σπάτων: Αντικείμενο της μελέτης -κατασκευής αποτελεί η ενοποίηση ενός δικτύου οδών σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχολικών δακτυλίων όπου λειτουργούν Σχολικά Εκπαιδευτήρια στο ιστορικό κέντρο των Σπάτων με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής επέμβασης από κυκλοφοριακής, λειτουργικής, αισθητικής και κοινωνικής άποψης δημιουργώντας διαδρομές ασφαλείς και ευχάριστες για τους δημότες.

Βασικοί άξονες της μελέτης που προτείνονται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι τμήματα των οδών: Σταύρου Μπέκα, Δημητρίου Μπέκα, Φαναρίου, Σμηνίτη Π.Φράγκου, Αδαμαντίου Κοραή, Βύρωνος, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Ισοκράτους, Π.Παπαδόπουλου, Κωστή Παλαμά, Ανθυποσμηναγού Μπέκα, Πρίφτη, Ευριπίδου, Σόλωνος, Μυκηναϊκών Τάφων.

Σαλαμίνας – 2.140.000 ευρώ

Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Σαλαμίνας: Το έργο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε 32 οδικούς άξονες με βελτίωση του ασφαλτοτάπητα, κατακόρυφη σήμανση, οριζόντια σήμανση – διαγραμμίσεις καθώς και φωτισμό σε επιλεγμένα σημεία. Συνολικό μήκος οδών παρέμβασης 18,6 χλμ.

Παιανίας -2.300.000 ευρώ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας Λεωφόρου Παλαιοπαναγιά: Η περιοχή που πρόκειται να γίνει η επέμβαση είναι το τμήμα της Λεωφόρου Παλαιοπαναγιάς από τη συμβολή της με την Λεωφόρο Λαυρίου έως τη συμβολή της με την οδό Αρτέμιδος.

Επίσης, θα γίνει διάνοιξη των οδών Ελικώνα και Παρνασσού από τη συμβολή τους με την Λ. Παλαιοπαναγιάς έως την οδό Πίνδου, των οδών Χασίων, Τυμφρηστού και Πίνδου στο τμήμα από οδό Ελικώνα έως οδό Παρνασσού.

Επί της Λ. Παλαιοπαναγιάς, η επέμβαση αφορά στην διαπλάτυνση της οδού, στην κατασκευή κρασπεδόρειθρων, πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου. Το συνολικό μήκος της Λεωφόρου Παλαιοπαναγιάς που πρόκειται να γίνει η επέμβαση είναι 1.050 μ. περίπου, ενώ οι προσαρμογές στα κάθετα στενά έχουν συνολικό μήκος 480 μ. Οι λοιπές οδοί που πρόκειται να γίνει επέμβαση είναι η οδός Ελικώνος (μήκος 190μ), η οδός Παρνασσού (μήκος 240μ), η οδός Χασίων (μήκος 70μ), η οδός Τυμφρηστού (μήκος 90μ) και η οδό Πίνδου (μήκος 115μ). Οι οδοί Παρνασσού και Χασίων είναι πεζόδρομοι.

Αχαρνών -3.500.000 ευρώ

Έκτακτες ασφαλτοστρώσεις πυρόπληκτων περιοχών Δήμου Αχαρνών: Αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας ενός πεπαλαιωμένου οδικού δικτύου στη Δ.Ε. Θρακομακεδόνων. Στις εργασίες προβλέπεται η αναβάθμιση των οδοστρωμάτων σε τμήματα οδών και η προστασία του πεζού, και η αναβάθμιση της ασφάλειας και της άνεσης των χρηστών του οδικού δικτύου. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση του απαιτούμενου αστικού εξοπλισμού, πινακίδες σήμανσης, διαγραμμίσεις και όλες οι απαιτούμενες εργασίες ώστε να προκύπτει ολοκληρωμένη τοπική παρέμβαση .

Πειραιά -2.800.000 ευρώ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας Δήμου Πειραιά: Μονοδρόμηση του συνολικού μήκους της οδού Κλεισόβης με κατεύθυνση την οδό Φιλικής Εταιρείας και βελτίωση των ακτίνων στροφής στις διασταυρώσεις.

Αγίων Αναργύρων-Καματερού -2.000.000 ευρώ

Παρεμβάσεις ανάπλασης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των οδών Στρ. Αλεξ. Παπάγου, Αγ. Νικολάου και Λ. Κατσώνη του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού: Το έργο αφορά στην ανάπλαση των οδών Αγ. Νικολάου και Στρ. Αλεξ. Παπάγου της Δ.Κ. Καματερού και Λ. Κατσώνη της Δ.Κ. Αγίων Αναργύρων, Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας και οδικής ασφάλειας.

Προβλέπονται, εργασίες ανακατασκευής του υφιστάμενου οδοστρώματος, ανακατασκευής και διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, μετατόπιση των υφιστάμενων φρεατίων υδροσυλλογής, ανύψωση ή καταβιβασμός υφιστάμενων φρεατίων, καθώς και βελτίωση οδοφωτισμού, σηματοδότησης και επισημασμένων διαβάσεων πεζών.

Αμαρουσίου – 2.240.000 ευρώ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας Δήμου Αμαρουσίου: Αφορά σε εργασίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών και τη μείωση της επικινδυνότητας σε επιλεγμένα σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Μεταξύ άλλων θα γίνουν – βελτιώσεις οδοστρώματος και κρασπέδων σε επικίνδυνα σημεία, ανύψωση και καταβιβασμός φρεατίων.

Βάρης -Βουλιαγμένης -2.800.000 ευρώ

Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Ολοκληρωμένες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε επιλεγμένες οδούς στην περιοχή “Πανόραμα” της Βούλας, που βρίσκονται σε δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη δυτική πλευρά του Υμηττού με μεγάλες κλίσεις, προκειμένου να εξομαλυνθούν κατά το δυνατόν

Περάματος – 2.240.000 ευρώ

Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Περάματος: Το έργο αφορά αφορά τη συμπλήρωση και αποκατάσταση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σε υφιστάμενες οδούς του Δήμου Περάματος. Το έργο έχει σαν στόχο να εξασφαλισθεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους που παρουσιάζουν έντονη κλίση, και διάφορες ανωμαλίες. Για το σκοπό αυτό θα γίνει επίστρωση των οδοστρωμάτων με αντιολισθητική στρώση από σκυρόδεμα C16/20.

Παλαιού Φαλήρου – 379.392 ευρώ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας των οδικών αξόνων Λ. Αμφιθέας, Αχιλλέως, Αγίας Βαρβάρας: Συγκεκριμένα οι οδικοί άξονες που έχουν επιλεχθεί είναι οι Λεωφόροι Αμφιθέας, Αχιλλέως και Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Σε αυτούς τους άξονες, λόγω της αυξημένης διατομής τους και της ύπαρξης προτεραιότητας των διερχομένων από αυτούς έναντι κάθε διασταυρούμενου άξονα, αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες και αντιστοίχως απότομα φρεναρίσματα.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ο Δήμος στοχεύει στη δραστική μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται στους εν λόγω άξονες μέσω της εφαρμογής της μεθόδου της σφαιριδιοβολής και την επακόλουθη διαγράμμιση που απαιτείται.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: α) Αδροποίηση επιφάνειας υφισταμένων ασφαλτικών οδοστρωμάτων με την μέθοδο της Σφαιριδιοβολής β) Διαγράμμιση οδοστρώματος με ψυχροπλαστικά υλικά.

Μοσχάτου-Ταύρου -2.000.000 ευρώ

Βελτίωση οδικής ασφάλειας Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου: Το Έργο αποτελείται από 1 Υποέργο που αφορά τη βελτίωση ή ολοκλήρωση των υφιστάμενων υποδομών σύμφωνα με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή μελέτη και δεν επηρεάζουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των οδών που θα εφαρμοστούν, καθώς εναρμονίζει τις υφιστάμενες υποδομές του Δήμου, δημιουργώντας ολοκληρωμένες βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο.

Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μέχρι τις 7/4/2023 θα πρέπει να έχει αναρτηθεί Περίληψη Διακήρυξης του έργου, ενώ μέχρι τις 30/6/2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των συμβάσεων από πλευράς των Δικαιούχων με την ανάδειξη οριστικού αναδόχου.

Μετά το πέρας των ανωτέρω ημερομηνιών όσες προτάσεις δεν έχουν επιτύχει τους ανωτέρω στόχους, απεντάσσονται από το Πρόγραμμα και τα υποβαλλόμενα στοιχεία επιστρέφονται στους Δικαιούχους. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται την 31.12.2025. Οι εργασίες από τους Αναδόχους των έργων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30.09.2025 (Milestone).