«Παραλύει» η χώρα την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς -Τι ισχύει για λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα αύριο το επιβατικό κοινό να έρθει αντιμέτωπο με μεγάλη ταλαιπωρία.

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία), το οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της Πέμπτης με στάσεις εργασίας. Η στάση θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας – δηλαδή τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά από τις 9:00 έως τις 21:00. Με τον τρόπο αυτόν θα εξυπηρετηθούν και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ, και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ), δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ’ όλο το 24ωρο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, σοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, απαιτεί να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας. Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά τους αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο» αναφέρει η ΠΟΣ, καλώντας στις 11.00, το πρωί της Πέμπτης, στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς λεωφορεία θα μείνει την Πέμπτη και η Θεσσαλονίκη, με τα σωματεία του ΟΑΣΘ να συμμετέχουν στην απεργία με 24ωρη κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως αναφέρουν, διεκδικούν μια ασφαλή δημόσια συγκοινωνία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζομένους. Να τονιστεί πως κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα κινηθούν 10:00 με 15:00

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ στις 16 Μαρτίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο κύμα οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν, και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να μην επιτρέψει να ξεχαστεί η πολύνεκρη τραγωδία! Να γίνει εκφραστής των λαϊκών αιτημάτων ώστε να μην υπάρξει, για μια ακόμα φορά, αποπροσανατολισμός με τη μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις στη απονομή της Δικαιοσύνης, που οδηγούν σε συγκάλυψη! Την ίδια στιγμή, οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών και φέρνουν στο φως τον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες ενώνουμε τη φωνή μας με όλο τον λαό και διεκδικούμε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία εξυπηρετούν, κυρίως, τη λαϊκή, εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες».

24ωρη απεργία στα πλοία την Πέμπτη

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της 16ης Μαρτίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια τα πλοία να παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια.

Η απεργία αρχίζει στις 00.01 της 16ης Μαρτίου και θα λήξει στις 24.00, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΝΟ.

Το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-3-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-3-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές-μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος».

Πτήσεις: Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση περί συμμετοχής στην απεργία για τα Τέμπη εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ.