Τέλος Μαρτίου η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό

Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου στη χώρα μας, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, θα ξεκινήσουν πάλι στα τέλη Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη υπό την Προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε μοναδικό θέμα την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε τα μέχρι τώρα γνωστά πραγματικά περιστατικά, καθώς και τα άμεσα μέτρα διερεύνησης του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο Γ. Γεραπετρίτης

Τα μέτρα εκτείνονται τόσο σε διοικητικό επίπεδο, μέσω της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ήδη λειτουργεί, όσο και σε ποινικό επίπεδο, μέσω της εξελισσόμενης δικαστικής έρευνας. Περιλαμβάνουν και πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, μέσω της στελέχωσης και λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών που νομοθετήθηκε τον Ιανουάριο 2023 και της αξιοποίησης της τεχνικής βοήθειας που ήδη παρέχεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέδειξε τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή δρομολογούνται για την ενίσχυση του προσωπικού του ΟΣΕ και την πορεία εκτέλεσης και τις ενέργειες επιτάχυνσης παρεμβάσεων για την ηλεκτρονική αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών που θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο 2023.

Ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε επίσης τα άμεσα μέτρα επανεκκίνησης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα, από το τέλος Μαρτίου 2023, με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, ακόμη και αν αυτό καταστήσει αναγκαία τη μείωση στον όγκο του μεταφορικού έργου.

Μητσοτάκης για Τέμπη: Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για άλλη μια φορά «συγγνώμη» για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνησή του.

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις αποζημιώσεις και τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να ανατρέψουν το «προβληματικό κράτος», παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. όπου συζητήθηκαν τα μέτρα για την ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.

«Υπήρξε μια πολύ σοβαρή και εποικοδομητική συζήτηση και συμφωνήθηκε να οριστεί νέα συνάντηση, άμεσα, για τη συνέχισή της και την ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.