Πελτέκης (ΚΘΒΕ) μετά τη συνάντηση με πρωθυπουργό: Δόθηκε μια πολύ καλή λύση για μισθολογικά και ισοτίμηση

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά την συνάντηση των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα των καλλιτεχνών. Διαβάστε εδώ αναλυτικά σε ποια συμφωνία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις του κ. Πελτέκη, μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Λοιπόν, καταρχάς να πω ότι πέρα από το ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική, όμορφη και σε πολύ ωραίο κλίμα συζήτηση. Περιμέναμε όλοι να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των διαφόρων προσκεκλημένων με πολύ ενδιαφέρον. Ειπώθηκαν πράγματα τα οποία ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και οδηγούν ως προς την καλύτερη επίλυση όλων των θεμάτων των οποίων άπτονται οι τρέχουσες κινητοποιήσεις και οι τρέχουσες αντιδράσεις από τον χώρο των καλλιτεχνών. Υπήρξε πάρα πολύ θετικό κλίμα και από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Πολιτείας σε σχέση με τα αιτήματα.

Ασχέτως αν υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρξαν διαφωνίες και άλλα σημεία στα οποία συγκλίναν οι απόψεις, έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα -πιστεύω- προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων με πολύ καλή θέληση.

Επικυρώθηκε η συμφωνία ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα υπάρξει από τις διυπουργικές επιτροπές, για όλους τους χώρους και για τον χορό και για το θέατρο και για τη μουσική, θα υπάρξουν προτάσεις για την ίδρυση πανεπιστημίων, σχολής πανεπιστημιακής για τις παραστατικές τέχνες. Και επίσης δόθηκε μια πολύ καλή λύση σε σχέση με τα μισθολογικά και σε σχέση με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ισοτίμηση, τουλάχιστον, σε ένα πρώτο μισθολογικό επίπεδο των ανθρώπων που έχουν τελειώσει τις καλλιτεχνικές σχολές.

Επίσης, τέθηκε και το θέμα του ποιές θα μπορούσαν να είναι οι δυνατές λύσεις που θα προκύψουν και μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες και τις περαιτέρω συζητήσεις που θα υπάρξουν και μέσα από τις διυπουργικές επιτροπές, ώστε να βρεθεί λύση για το πεδίο 2003-2023 σε σχέση με τις ανώτερες σπουδές στις σχολές τις καλλιτεχνικές με τις ανώτερες σπουδές.

Ερώτηση: Για τα μισθολογικά τι σας είπαν;

Πελτέκης Αστέριος: Για το μισθολογικό είπαν ότι θα κοιτάξουν να υπάρξει κάποιο σχέδιο ισοτίμησης των μισθολογικών θεμάτων με αυτά τα οποία υπήρχαν μέχρι πρότινος. Δηλαδή, αυτά που ουσιαστικά λέει και η πλευρά της Κυβέρνησης ότι δεν άλλαξαν με το Προεδρικό Διάταγμα.

Ερώτηση: Στο θέμα του δημοσίου και των προσλήψεων;

Πελτέκης Αστέριος: Αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο θα εστιάσει, τώρα νομίζω, το επόμενο βήμα θα είναι να εστιάσουμε περισσότερο στο τι συμβαίνει σε σχέση με όλα αυτά από το 2003 μέχρι το 2023 που παύει να ισχύει, ουσιαστικά, η τεχνολογική εκπαίδευση μέχρι σήμερα.