Λέκκας: «Το ρήγμα του σεισμού στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα»

Απόλυτα καθησυχαστικός απέναντι στις ανησυχίες ότι ο σεισμός της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε το πρωί του Σαββάτου από την Αντιόχεια στον ΣΚΑΙ.

«Βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών» είπε και συνέχισε:

«Το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, όλες οι αντιστοιχίσεις που γίνονται από συναδέλφους του γραφείου -και λυπάμαι που το λέω έτσι- δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα το οποίο είδαμε πρώτοι».

Εξήγησε ότι αυτό το ρήγμα οριοθετεί την περιοχή της καταστροφής και επιβάλλει τον τύπο των καταστροφών. Οι περίπου 30.000 καταρρεύσεις έγιναν λόγω του τεκτονικού βυθίσματος. Από αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε τους αντισεισμικούς κανονισμούς».

Σημείωσε ακόμη ότι «στην Ελλάδα οι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι πολύ πιο ισχυροί, τέτοιες βλάβες δεν θα γίνονταν στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκριθεί, δεν υπάρχει σύγκριση».

Τόνισε ότι στην Τουρκία:

  1. οι αντισεισμικοί κανονισμοί δεν είναι αυστηροί και δεν εφαρμόζονται
  2. τα κτίρια έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα
  3. η διαμόρφωση του σκελετού του κτιρίου είναι λάθος
  4. οι Τούρκοι δείχνουν περισσότερη επιμέλεια στην αρχιτεκτνομική παρά στην αντισεισμική θωράκιση

Και ο κ. Λέκκας κατέληξε: «Για να διαλυθούν οι ανησυχίες όλων των Ελλήνων, επειδή ακούγονται πράγματα απαράδεκτα και υπερβολικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης. […] Πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια από όλους τους συναδέλφους, γιατί ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει. Λέω ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Δευτέρας και του ελληνικού χώρου».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας είπε ότι «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

«Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000»

Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».

Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ, είπε ο κ. Λέκκας και εκτίμησε ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»

Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας. Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, στα όσα κτίρια είχαν απομείνει, οι καταστροφές είναι μεγάλες.

«Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τόνισε.