Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 50.000

Για την πιθανότητα οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία να φτάσουν τους 50.000 έκανε λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, μιλώντας στην  ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ζημιά είναι τεράστια και με την σειρά της θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα εντός και εκτός της Τουρκίας. Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος ακόμα είναι μουδιασμένος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν. «Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5», υπογράμμισε.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι η Τουρκία θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η πληγείσα περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν 8 χρόνια για να κάνουν πλήρη ανάκαμψη.

Ένας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και η πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».