Νέο «κύμα χιονοπτώσεων» σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία - Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο (photo)

Η κακοκαιρία «Barbara» συνεχίζεται σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία με νέο γύρο χιονοπτώσεων να αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων ενώ ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Για αύριο Τετάρτη οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Στον παρακάτω Χάρτη, εμφανίζεται το νέο εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης 07/02 και Τετάρτης 08/02.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού θα προστεθούν στις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση.

Μαρουσάκης: Τίποτα δεν τελείωσε!

Επιμένει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που σύμφωνα με τον μετωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένεται να παραμείνει στη χώρα μας προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, μέχρι την Πέμπτη.

Αναλυτικά ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει:

«Μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Πελοποννήσου την οποία τα ατμοσφαιρικά μοντέλα δεν εκτίμησαν σωστά, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και την αρκετά πιο μεγάλη της σχετικής υγρασίας κι έτσι η υποτροπή του καιρού που αναμέναμε τη νύχτα που μας πέρασε δεν έδωσε τα προβλεπόμενα.

Πλέον όμως η διαταραχή αυτή υποχωρεί ολοένα και πιο νότια ανοίγοντας τον δρόμο για την κάθοδο της χιονομάζας που έδωσε τα πολλά χιόνια προς Θήβα, Βόλο κι όχι μόνο.

Τα προγνωστικά λοιπόν θέλουν καταπεριόδους και κατά τόπους πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής μέχρι και την Πέμπτη το πρωί περίπου. Όπως λέω εδώ και ημέρες μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό και όχι μόνο, η κακοκαιρία αυτή για την Αττική μπορεί να μας θυμίσει το 2002.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα! Τίποτα δεν τελείωσε!».

Κλειστά σχολεία

Κλειστά και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου θα μείνουν τα σχολεία σε περιοχές της Αττικής που έχουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία. Ανοιχτές θα είναι οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους δήμους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ και τη σχετική ενημέρωση των μετεωρολόγων Θ. Κολυδά και Θ. Καλύβα, τα αιτήματα των δημάρχων και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας προέβη στην απόφαση να παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα από την κακοκαιρία. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, οι δήμοι ως αρμόδιοι θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Αττικής:

Π. Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κλειστά στους δήμους:

· Ωρωπού

· Διονύσου

· Αχαρνών

· Παλλήνης

Στο δήμο Μαραθώνα: θα είναι κλειστά σε Βαρνάβα-Γραμματικό και σε Μαραθώνα – Ν. Μάκρη ανοιχτά
Ανοιχτά στους δήμους:

· Ραφήνας -Πικερμίου

· Παιανίας

· Σπάτων – Αρτέμιδος

· Λαυρεωτικής

· Σαρωνικού

· Δήμος Κρωπίας (Ανοιχτά Όλα. Κλειστό μόνο το Ειδικό Σχολείο του Δήμου Κρωπίας)

· Μαρκοπούλου

· Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστά στους δήμους:

§ Αμαρουσίου

§ Βριλησσίων

§ Ηρακλείου

§ Κηφισιάς Δήμος

§ Λυκόβρυσης-Πεύκης

§ Μεταμορφώσεως

§ Νέας Ιωνίας

§ Πεντέλης

§ Χαλανδρίου

Ανοιχτά στους δήμους:

§ Αγίας Παρασκευής

§ Παπάγου-Χολαργού

§ Φιλοθέης-Ψυχικού

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά (εκτός από συγκεκριμένα σχολεία του Δήμου Πετρούπολης*)

Ανοιχτά στους δήμους:

· Αγίας Βαρβάρας

· Αναργύρων-Καματερού

· Αιγάλεω

· Ιλίου Δήμο Περιστερίου

· Χαϊδαρίου

Στο δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:

Νηπιαγωγείο 1Ο /2Ο / 6Ο / 7Ο /12Ο /15Ο /16Ο/ 17Ο /17Ο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ / 19Ο / 20Ο
Δημοτικό 1Ο / 4Ο /7Ο /8Ο /9Ο
Γυμνάσιο 4Ο / 6Ο
Γενικό λύκειο 3Ο
Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κλειστά στους δήμους:

§ Ελευσίνας

§ Μάνδρας-Ειδυλλίας

§ Φυλής

Ανοιχτά στους δήμους:

§ Ασπροπύργου

§ Δήμος Μεγαρέων

Π.Ε. ΝΗΣΩΝ

Κλειστά στο Δήμο:

§ Σαλαμίνας

Ανοιχτά στους δήμους:

§ Αγκιστρίου

§ Δήμος Αίγινας

§ Δήμος Κυθήρων

§ Δήμος Πόρου

§ Σπετσών

§ Ύδρας

§ Τροιζηνίας-Μεθάνων

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ Όλα ανοιχτά

§ Δήμος Αθηναίων

§ Δήμος Βύρωνος

§ Δήμος Γαλατσίου

§ Δήμος Δάφνης-Υμηττού

§ Δήμος Ζωγράφου

§ Δήμος Ηλιούπολης

§ Δήμος Καισαριανής

§ Δήμος Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ: Όλα ανοιχτά

· Δήμος Πειραιώς

· Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

· Δήμος Κορυδαλλού

· Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

· Δήμος Περάματος

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Όλα ανοιχτά

§ Δήμος Αγίου Δημητρίου

§ Δήμος Αλίμου

§ Δήμος Γλυφάδας

§ Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης

§ Δήμος Καλλιθέας

§ Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου

§ Δήμος Νέας Σμύρνης

§ Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τους δημάρχους, τους Αντιπεριφερειάρχες και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων. Να σημειωθεί ότι οι λαϊκές αγορές θα είναι ανοιχτές σε όλη την Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η λήψη απόφασης για τη λειτουργία ή όχι των σχολείων λαμβάνεται με βάση την εκτίμηση των δεδομένων που έχουμε, τόσο από τις δημοτικές αρχές, όσο και σε επίπεδο μετεωρολογικών εκτιμήσεων. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών και Παιδείας και το σύνολο των στελεχών μας βρίσκονται συνεχώς σε κινητοποίηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύπτουν».

Ακυρώνονται δρομολόγια

Σύμφωνα με την Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 62 και 63, στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Αλλαγές πραγματοποιεί η Hellenic Train σε ορισμένα δρομολόγια λόγω της κακοκαιρίας «Barbara».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 62 και 63, στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

«Κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή Υποδομής, καταργούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 62και 63, στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Χιόνια μέχρι και το κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα, πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ νιφάδες έπεσαν ακόμη και κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Πυκνή ήταν πριν από λίγο η χιονόπτωση από την Κηφισιά και βορειότερα, ενώ και από το Χολαργό και την Αγία Παρασκευή έως τα Γλυκά Νερά η κακοκαιρία έδειξε και πάλι τα δόντια της.

Κάτοικοι σε Διόνυσο και Κηφισιά έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους εξαιτίας της πυκνής χιονόστρωσης.

Σφοδρότατο ήταν το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Εύβοια με πυκνό χιόνι να καλύπτειχοντρικά όλο το νησί και σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στις υποδομές του.

Ενδεικτικά, το χωριό Κοντοδεσπότι στην θάφτηκε κυριολεκτικά στο χιόνι.

Πυκνότατες στρώσεις χιονιού κάλυψαν τα πάντα, καθιστώντας ανέφικτη τη δίοδο και την πρόσβαση στην περιοχή με τους κατοίκους να μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αφού όπως αποτυπώνεται στο σχετικό φωτορεπορτάζ, η χιονόπτωση ήταν τέτοια που σχεδόν απέκλεισε την δυνατότητα να ανοίξουν τις πόρτες τους ή να κατέβουν από σκάλες που σχεδόν στο σύνολο τους καλύφθηκαν από αυτό.

Μάλιστα ο όγκος του χιονιού είναι τόσο μεγάλος που κάλυψε ολοκληρωτικά, εξαφανίζοντας μέχει και ολόκληρα αυτοκίνητα.

Προβλήματα στην Εύβοια

Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, δημιούγησε η κακοκαιρία Barbara στην Εύβοια.

Πιο αναλυτικά, χωρίς ρεύμα είναι έξι οικισμοί στον Δήμο Ιστιαίας, όπου η αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται να γίνει σταδιακά τις επόμενες ώρες.

Στον Δήμο Λίμνης Μαντουδιου χωρίς ρεύμα είναι 4 οικισμοί, ενώ γίνοντται προσπάθειες ηλεκτροδότησης από ΗΖ.

Στον Δήμο Διρφυών-Μεσσαπίων χωρίς ρεύμα είναι 4 οικισμοι. Στους 3 (Παγόντας, Μαρκάτες και Άκρες) δεν είναι εφικτή για σήμερα η ηλεκτροδότησή τους, ενώ ο οικισμός Αγίας Σοφίας θα ηλεκτροδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από ΗΖ.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν το πρωί στην Εύβοια, την Βοιωτία και της Φθιώτιδα, λόγω της κακοκαιρίας.