Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις-Οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΜΥ

Νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» δίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στην πιο πρόσφατη επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο εκδόθηκε από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, Δευτέρα, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική και τη νότια χώρα, και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ο καιρός στην Αττική

Ειδικά για την Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές, από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ο καιρός αύριο, Τρίτη

Αύριο, Τρίτη, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός και θυελλώδεις άνεμοι

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας).

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 

Η πρόβλεψη του Κων. Λαγουβάρδου

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» μίλησε νωρίτερα στην «Κ» ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Όπως σημείωσε: «Η χθεσινοβραδινή και πρωινή χιονόπτωση, όσον αφορά στην ένταση της, έχει ήδη κοπάσει. Τον βασικό όγκο χιονιού δηλαδή για σήμερα το πρωί και το μεσημέρι, τον είδαμε. Θα υπάρχουν βέβαια μέχρι το απόγευμα νέα διαστήματα χιονόπτωσης, με μικρή όμως ένταση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, νέα χιονόπτωση στην Αττική αναμένεται από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, με έμφαση στα βόρεια προάστια. «Έτσι, αύριο το πρωί αναμένουμε νέα χιονόστρωση πάνω στην ήδη υπάρχουσα, σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος και σημείωσε πως σε μερικούς δήμους στα βόρεια, η χιονόστρωση φτάνει τα 20 εκατοστά και στα υπερβόρεια προάστια και περισσότερο.

Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη σε Βοιωτία και Φθιώτιδα από όπου περνάει και η Εθνική Οδός. «Σήμερα το βράδυ μάλιστα θα υπάρξει ξανά έντονη χιονόπτωση σε αυτές τις δύο περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα

Η διάρκεια των χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, θα συνεχιστεί σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα και την Τρίτη και την Τετάρτη ως και την Πέμπτη το πρωί, αλλά με μικρότερη ένταση.

Όσον αφορά στο κρύο, «θα έχουμε θερμοκρασίες χιονιού σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη, κάτι που σημαίνει πως η χιονόστρωση, ειδικά στα βόρεια προάστια αλλά και σε όσες περιοχές υπάρχει ήδη κάλυψη θα διατηρηθεί για κάποιες μέρες. Μάλιστα οι δρόμοι, ειδικά εκεί όπου η χιονόστρωση είναι πιο λεπτή χρειάζονται μεγάλη προσοχή».

Ο μετεωρολόγος σημείωσε πάντως πως η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια της, αλλά χαμηλότερου επιπέδου από την περυσινή «Ελπίδα». Ο ίδιος τόνισε τέλος, πως οι προβλέψεις για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ήταν πολύ κοντά σε αυτό που τελικά συμβαίνει, τόσο όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των χιονοπτώσεων αλλά και στα ύψη χιονιού που πέφτουν.